Ittas volt a szállodahajónak ütköző motorcsónak vezetője

Bűnügyi felügyelet alá helyezte a Budakörnyéki Járásbíróság a verőcei hajóbalesetben érintett szállodahajó cseh kapitányát, az MTI jelentése szerint. A tragikus esemény során a motorcsónak ittas vezetője okozott balesetet, amelynek következtében legalább két ember életét vesztette.

A baleset május 18-án este történt, amikor az MS Heidelberg nevű szállodahajó Budapest felől Komárom irányába haladt 33 utassal a fedélzetén. Ezzel egyidőben egy motorcsónak is megjelent a folyón, hét utassal a fedélzetén és egy ittas vezetővel a kormánynál, aki "a folyó teljes szélességét kihasználva, indokolatlan irányváltoztatásokkal irányította" a járművet.

A szállodahajó ekkor automata vezérléssel közlekedett, és amikor a motorcsónak vezetője a jobb part felől hirtelen irányt váltott, egyenesen az MS Heidelberg felé vette az irányt. A kisgéphajó vezetője a szállodahajó orrához érve próbált jobbra kormányozni, de az ütközést már nem tudta elkerülni, és nagy sebességgel nekicsapódott a hajónak.

A bíróság közleménye szerint a motorcsónakot a szállodahajó maga alá gyűrte, és "lassítás nélkül haladt tovább a motorcsónakot elsodró szállodahajó. Nagy hanggal csapódott a kisgéphajó a szállodahajónak, mégsem állt meg segítséget nyújtani a kapitány". A szállodahajó kapitánya észlelte az ütközést, de nem tett semmilyen intézkedést a baleset után, nem segített a sérülteknek, nem értesítette a személyzetet, és a mentési protokollt sem hajtotta végre. A segélyhívóra sem tett bejelentést, hanem folytatta útját az eredeti cél felé.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság segítségnyújtás halált okozó elmulasztása és más bűncselekmények miatt indított eljárást a szombat éjszakai több halálos áldozatot követelő hajóbaleset ügyében. A kisgéphajót irányító sértett és egy női utas azonnal életét vesztette, egy másik utas súlyos sérüléseket szenvedett, de partra tudott úszni. A motorcsónak többi utasát még keresik.

A Heidelberg nevű szállodahajó kapitányát hétfőn vette őrizetbe a rendőrség, gyanúsítottként hallgatták ki segítségnyújtás elmulasztása miatt. A férfi tagadta, hogy bűncselekményt követett volna el. Verőcénél szombat éjjel történt súlyos hajóbaleset: egy motorcsónak ütközött a Heidelberg nevű szállodahajóval. A csónak nyolc utasa közül egy férfi tudott kiúszni a partra, eddig két ember holttestét találták meg, öt embert még keresnek.

Szerdán a Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója meghallgatta a gyanúsítottat, és az ügyészi indítvánnyal egyetértve elrendelte bűnügyi felügyeletét szeptember 22-ig. A döntést az ügyész tudomásul vette, a gyanúsított és a védő fellebbezést nyújtott be, így a végzés nem végleges, de végrehajtható.

Az áldozatok szülei kétségbeesetten kérdezik a kapitányt, hogy "miért nem állt meg és segített a gyerekeinken?". A 64 éves hajóskapitány letartóztatásáról döntött a bíróság, de bilincs nélkül hagyta el az épületet, és négy hónapig nem mehet el Budapestről, bár nyomkövető eszköz használata nélkül szabadon mozoghat a fővárosban. Az áldozatok szülei továbbra is azt kérdezik, hogy a kapitány hogyan nem vette észre a hatalmas csattanást és azt, hogy mindenki a vízbe zuhant. A tárgyalóteremben a kapitány azt állította, hogy nem ért egyet az ellene hozott intézkedésekkel és továbbra is azt állítja, hogy ő nem vette észre az ütközést. Tanúvallomások szerint az ütközés után rengeteg víz csapódott fel a fedélzetre, és a kapitány egy perccel később felkapcsolta a hajó reflektorát, majd a Heidelberg automata üzemmódban folytatta útját. A hajózási szabályok szerint egy Heidelberg méretű hajótól oldalirányban 30 méter, hátulról 60 méter, szemből pedig 300 méter távolságot kell tartani, amit a kishajó vezetője valamiért nem tartott be. A kapitány viselkedése a szokásos eljárásnak felel meg, de a szakértők szerint a kapitánynak mindössze annyit kellett volna tennie, hogy rádión jelzi, hogy történt valami. Michal L. ellen nyolcrendbeli segítségnyújtás elmulasztása a gyanú, és ha bűnösnek találják, akár három év börtönt is kaphat.