A tökéletes objektív kiválasztása kezdő fotósoknak

A fotózás iránt érdeklődők gyakran szembesülnek azzal a kérdéssel, hogy milyen objektívet érdemes választaniuk. A választás során figyelembe kell venni a fotózni kívánt téma jellegét és a kívánt látószöget.

A fotózás szerelmesei számára ma már számos objektív áll rendelkezésre, de nem mindegy, hogy melyiket milyen célra használjuk. A kamerelencsék tulajdonságainak ismerete akkor is fontos, ha csak mobiltelefonnal fotózunk, hiszen a csúcskategóriás készülékek gyakran több kamerával rendelkeznek.

Az objektív kiválasztásánál az egyik legfontosabb szempont a megfelelő látószög megtalálása. Az emberi szemhez legközelebb álló, úgynevezett normál vagy alap objektív a 50 mm-es lencse. A látószög lehet kisebb vagy nagyobb is ennél a gyújtótávolságnál.

Nagy látószögű objektíveket érdemes választani, ha például épületeket vagy tájképeket szeretnénk fotózni, mivel ezek a lencsék a teret nagyobb részletességgel mutatják be. A 35 mm-nél kisebb gyújtótávolságú lencsék tartoznak ebbe a kategóriába. Ezekkel a lencsékkel nagyobbnak tűnik a tér, ami ingatlanok fotózásánál lehet előnyös, de figyelembe kell venni a torzítást, ami miatt portréfotózáshoz nem ajánlottak.

A nagylátószögű lencsék egy különleges változata a halszemoptika, amely akár 180 fokos szögben képes bemutatni a környezetet, így egyedi képeket lehet vele készíteni.

A 70mm-nél nagyobb gyújtótávolságú lencséket, amelyeket teleobjektívnek nevezünk, portréfotózásra ajánlott használni. Ezekkel az objektívekkel közelebb hozhatjuk a témát, és a tér egy kisebb részletét mutathatjuk meg a képen, ami hasznos lehet, ha a háttér nem túl előnyös.

Egy jól megválasztott objektív jelentősége egy videóban is megfigyelhető, amely a különböző gyújtótávolságú lencsék hatásait mutatja be portréfotókon keresztül.