Hadházy a Momentum mellett áll ki és a zuglói polgármesterjelölt akcióját is támogatja

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő bejelentette, hogy a Momentumot támogatja a június 9-i önkormányzati és európai parlamenti választásokon, és arra kéri a választókat is, hogy ők is ezt tegyék.

Hadházy szerint közös céljuk Donáth Annával, hogy megakadályozzák az Orbán-kormányt az uniós pénzek ellopásában és azok hatalomépítésre való felhasználásában. Kiemelte, hogy míg ő hazai szinten hozza nyilvánosságra a korrupciós ügyeket, addig Donáth Anna az Európai Parlamentben azért küzd, hogy az EU ne adjon könnyen elsikkasztható pénzeket. Megjegyezte, hogy a Momentum képviselőinek köszönhetően az Európai Unió már két éve nem finanszírozza az Orbán-rendszer pénzcsapjait, ami korlátozza a fideszes oligarchák lopási lehetőségeit.

Hadházy, aki nem lépett be a pártba, de politikai tevékenységét a Momentummal összhangban végzi, korábban a 2022-es országgyűlési választásokon a Momentum színeiben indult Zuglóban. Jelenleg is támogatja a Momentum polgármester-jelöltjét, Rózsa Andrást, szemben a kerület jelenlegi vezetőjével, Horváth Csabával.

Rózsa András, a Momentum zuglói polgármesterjelöltje, a közelmúltban figyelemfelkeltő akcióval hívta fel magára a figyelmet, amikor a Mexikói úti megállónál lévő fideszes háborús plakátokat átragasztotta "Elég a propaganda uszításából! Zugló békét akar!" feliratokkal. A plakátokon négy ember arca sejlik fel: Magyar Péteré, Soros Györgyé, Karácsony Gergelyé és Gyurcsány Ferencé, ezzel erősítve azt a narratívát, hogy míg a kormánypárt a béke híve, addig az ellenzék a háborúba sodorná Magyarországot. Rózsa a Facebookon kifejtette, hogy mint minden jóérzésű ember, ő is felháborodott a mértéktelen plakáttengeren, ami uszító propagandával árasztotta el a környéket és az egész országot. "Mint minden magyar, a zuglóiak is békét akarnak. Ezért a kihelyezett táblákkal kifejeztük véleményünket és üzenjük a hatalomnak, hogy elég a propagandából" – írta a politikus.

Az akciót szerda délelőtt hajtotta végre, és a közösségi oldalán osztotta meg, hogy "elég az uszításból" feliratokkal ragasztották le a Fidesz plakátjait. Rózsa András kiemelte: "Itt az ideje, hogy kifejezzük, nem dőlünk be a háborús félelemkeltésnek!"

A kormány háborús plakátjain szereplő Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke nemrég közösségi oldalán jelezte, hogy rágalmazás miatt feljelentést tesz Orbán Viktor miniszterelnök ellen.

Május elején egy férfi csaknem száz választási plakátot rongált meg Budapest VIII. kerületében. Az elkövető tapétavágó késsel esett neki a józsefvárosi hirdetéseknek, ezzel összesen 335 ezer forint kárt okozott. A rendőrség rongálás vétség megalapozott gyanújával hallgatta ki a férfit, aki tagadta a bűncselekmények elkövetését.