A megújult Esterházy-kastély átadása

Az eredeti 2021-es dátum helyett idén májusra készült el a felújított balatonfüredi Esterházy-kastély és az abban kialakított nyaralástörténeti kiállítás.

2020 júniusában kezdődött el Balatonfüred egyik legrégebbi műemléképületének, az Esterházy-kastélynak a felújítása. Az eredeti tervek szerint 2021 őszére tervezték a munkálatok befejezését, de a felújítás során előkerült falfestmények helyreállítása miatt 2022 júniusára tolódott a megnyitó tervezett dátuma. Végül 2024. május 18-án adták át a megújult épületet és a benne rendezett kiállítást. A felújítás a Világörökségi helyszínek fejlesztésére kiírt uniós program keretében, 1,2 milliárd forintból valósult meg.

A műemléképülethez egy 200 négyzetméteres látogatóközpontot is építettek, és a kastély kertjét is megújították.

Esterházy örökség

A felújított kastély földszinti részét gróf Esterházy Kázmér, Zólyom vármegye főispánja építtette 1781–82-ben, Pauly Mihály építőmester tervei alapján, késő barokk stílusban. Az épületet 1785-ben gróf Esterházy Károly egri püspök vásárolta meg és vendégfogadónak adta bérbe. 1837–38-ban emeletet építettek hozzá, és klasszicista stílusban alakították át a homlokzatokat. A kastély 1921-ben a Quadt család tulajdonába került Gróf Esterházy Jenő unokahúgán keresztül. 1943-ban egy második emeletet építettek rá, és ekkor kapta meg a késői neobarokk stílusú homlokzatát. Az MCXVI Építészműterem vezető tervezője, Herczeg László szerint az 1943-as állapotot állították helyre, és egy kortárs szárnyat is hozzáépítettek.

Reformkori élmények

A műemléki felújítás során a kastély kiállítóhelyként, látogatóközpontként, valamint kulturális közösségi és rendezvénytérként újult meg. Az A Nyár a Balatonon - Fürdőidény Füreden (1825-1914) című élményalapú kiállítás elsősorban a reformkort idézi meg. A tárlat bemutatja Balatonfüredet mint korabeli gyógyászati és fürdőközpontot, valamint a helyi hajózás kezdeteit is ismerteti. A kiállítás kurátorai a Magyar Kastélyprogram Kft. művészettörténészei voltak, és a bemutatott installációkat a Konkrét Stúdió Kft. építészei készítették.