Esterházy Péter egykori otthona nem kerül eladásra, alkotóházat alapítanak

Meglepő fordulatot vett Esterházy Péter rómaifürdői családi házának sorsa: az ingatlan, amely korábban 350 millió forintért jelent meg az ingatlanpiacon, most mégsem kerül eladásra. Az Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata vásárolja meg, és alkotóházat, valamint irodalmi központot alakítanak ki benne.

A szerdai délelőttön tartott sajtótájékoztatón Dragomán György, Esterházy Marcell, valamint dr. Kiss László, a III. kerület polgármestere bejelentették, hogy a lebontás veszélye elhárult, és az Emőd utcai ingatlan kapcsán egy alapítvány létrehozására kerül sor. Az alapítvány célja az épület fenntartása lesz, így az egykori otthon alkotóházzá alakul át. Az alapítványt Dragomán György és Vámos Miklós hozta létre, akik a működtetés szakmai know-how-ját is biztosítani fogják.

Az önkormányzat a következő testületi ülésen egy szándéknyilatkozatot tesz a vásárlásról, majd amikor az alapítvány hivatalos bejegyzése is megtörtént, az önkormányzat az alapítvánnyal köt majd egy fenntartási szerződést.

Esterházy Marcell a család nevében arról beszélt, hogy örülnek a megállapodásnak, és ezzel az a vágyuk is teljesült, hogy a házból ne pusztán egy múzeum, hanem egy aktív alkotómunkával teli hely legyen. Szerinte Vámos Miklós és Dragomán György bátorsága kellett ahhoz, hogy olyan lépéseket tegyenek meg, amiket ők nem tettek meg – vagy egy idő után már erejük nem volt hozzá.

Dragomán azt mondta, Vámos Miklóssal – aki éppen egy hasonló németországi alkotóházban írja új könyvét – és Daniel Kehlmann német íróval közösen határozták el, hogy mindenképpen megpróbálnak megoldást találni a ház sorsára. Kehlmann-nal egy német múzeumban beszélgetett arról, hogyan sikerült nagy nehezen végül megmenteni Thomas Mann Los Angeles-i villáját is, és hogyan lett abból is fontos irodalmi hely. Az Esterházy-ház megmentése viszont sokáig reménytelennek tűnt, végül az író halálától számítva hat évre volt szükség a megoldásig.

Esterházy Marcell szerint azt tervezik, hogy az alkotóházba nemcsak Magyarországról, hanem külföldről is érkezhetnek írók, költők, műfordítók és kutatók. A ház emellett valamilyen formában látogatható is lesz, és biztosan megtalálható lesz benne néhány kézirat is az író hagyatékából.

Várhatóan ősztől kezdődnének majd el az épületfelújítási munkálatok, amire – bejárva a ház földszinti tereit – láthatón szükség is lesz. Bár a hely szelleme azért így is rendkívüli.