Civilek és ellenzéki aktivisták tiltakozása a gödi Samsung gyár ellen

Szerda este a Momentum, az LMP és a Párbeszéd aktivistái lezárták a gödi Samsung gyár egyik bejáratát, ezzel fokozva a nyomást a vállalatra. A tiltakozó akció egy korábbi civil demonstráció után került megrendezésre.

Gödön, a Samsung akkumulátorgyár közelében szerda kora este tüntetést szerveztek, ahol a különböző ellenzéki pártok képviselői és aktivistái is részt vettek. A gyülekező tömegben körülbelül száz fő vett részt. Az első felszólaló, Bodnár Zsuzsa, a Göd-ÉRT Egyesület tagja, kritizálta a gyár működését, amely szerinte állami ellenőrzés nélkül veszélyezteti a környezetet és az ott élők egészségét. A Greenpeace képviselője is megszólalt, hangsúlyozva, hogy az akkuipari üzemek az országban nem tartják be a vonatkozó szabályokat, és egy petíciót indítottak az új akkumulátorgyárak építésének szabályozására. A Göd-ÉRT Egyesület alelnöke szerint a nemzeti érdek a polgárok védelmét kívánja meg, és a gyár munkavállalóinak védelme is céljuk. Az aktivisták azt ígérték, hogy fokozzák a nyomást, és "elmennek a falig", hogy a gyár bezárjon.

A Samsung gödi gyára április 23-a óta nincs hatályos környezethasználati engedéllyel, amit egy bírósági végzés függesztett fel. Ennek ellenére a gyár nem állította le a termelését. Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a bírósági döntéseket mindenki számára kötelező végre hajtani, de a Samsung csak akkor köteles ezt megtenni, ha kézhez kapta a végzést. A Göd-ÉRT Egyesület szerint a kormányhivatalnak kellene elrendelnie a gyár működésének felfüggesztését, amit a kormányhivatal eddig nem tett meg.

A Pest Vármegyei Kormányhivatal közleményében hangsúlyozza, hogy a bíróság döntése nem jelenti a gyár teljes működésének felfüggesztését, hanem csak azoknak a tevékenységeknek a korlátozását, amelyekhez egységes környezethasználati engedély szükséges. A gyár így elsődlegesen legfeljebb 50 MWth névleges hőteljesítménnyel üzemeltetheti a kazánokat, és más tevékenységek mértékét is az engedély nélkül végezhető szintre kell csökkenteni.

A civileknek az a problémájuk, hogy a Samsung tavaly decemberben kapott engedélyt, annak ellenére, hogy a gyár nem felelt meg minden szabálynak. A gyár zajszennyezése is problémát jelent, amely gyakran meghaladja a törvényben szabályozott határértéket. A kormányhivatalok, melyek élén politikai alapon kinevezett főispánok állnak, a szakmai döntések helyett politikai döntéseket hoznak, ami a Samsung esetében is így történt.

A jogi helyzet bonyolult, hiszen a gödi Samsung gyár működéséhez szükséges egységes környezethasználati engedélyt a hatóságok 2023-ig nem követelték meg. A gyár azonban 2022-ben már a második legnagyobb árbevételű gyár volt Magyarországon. A kormányhivatal tavaly júniusban állapította meg, hogy a Samsung engedély nélkül kezdte meg a tevékenységét, és egy tíz évre szóló engedélyt adott ki a cégnek. Ezt az engedélyt támadta meg a Göd-ÉRT Egyesület, és a Budapest Környéki Törvényszék halasztó hatályú végzést hozott, amely felfüggeszti az engedély végrehajthatóságát. A Fővárosi Ítélőtábla döntése várhatóan megváltoztatja az elsőfokú végzést, és a Samsung engedélye újra érvényes lesz. A kormányhivatal hangsúlyozza, hogy a bíróság nem döntött érdemben a kormányhivatal által decemberben kiadott, szigorú környezetvédelmi előírásokat tartalmazó engedélyről, azt nem semmisítette meg, hanem az alkalmazhatóságát a folyamatban lévő közigazgatási per végéig elhalasztotta.

A tüntetés során az ellenzéki aktivisták az útra ülve elzárták a gyár több bejáratát, hogy megpróbálják blokkolni a forgalmát. Ez többszöri próbálkozásra sem járt teljes sikerrel, hiába ültek át a gyár több pontjára, és hiába vetették be a Momentum plakátos autóját is. A kormányhivatal közleményében kiemelte, hogy a bíróság döntésének betartása kötelező a vállalkozásra nézve, és a kormányhivatal ezt folyamatosan figyelemmel kíséri. Szükség esetén a kormányhivatal a jogszabályi keretek között fellép, azonban az egységes környezethasználati engedélyhez nem kötött működés korlátozására a kormányhivatalnak a bírósági végzés alapján sincs jogi lehetősége.