Három végzetes hiba, amit jobb, ha elkerülünk a tőzsdén

A tőzsdei kereskedés során elkövetett hibák jelentősen ronthatják a befektetések hozamát, de ha odafigyelünk, elkerülhetjük a leggyakoribb buktatókat.

A tőzsdei kereskedés alapelve egyszerűnek tűnik: olcsón vásárolj részvényeket, adj el drágábban, és gyűjtsd be a profitot vagy az osztalékot. Azonban a kutatások szerint az egyéni kisbefektetők 70 százaléka veszít pénzt, és 90 százalékuk alulteljesíti a piacot. Ez felveti a kérdést, hogy miért buknak ennyien a tőzsdén.

A veszteségek elkerülhetetlenek, de minimalizálhatók. Még a legnagyobb befektetők is hibáznak, de a sikerük titka, hogy a nyerő befektetéseiken elért profitjuk meghaladja a veszteségeiket. A cél tehát a nyereségek maximalizálása és a veszteségek minimalizálása.

A kutatás és a kellő gondosság hiánya gyakori hiba a tőzsdén. Sok befektető nem végez alapos kutatást, hanem internetes tippekre, pletykákra támaszkodik, ami rossz döntésekhez vezethet. A kellő gondosság nélküli kereskedés a szerencsejátékhoz hasonlítható.

Az érzelmi alapú befektetés szintén veszélyes lehet. A félelem vagy a mohóság alapján hozott döntések gyakran vezetnek pénzvesztéshez. A pánikhangulatban történő eladások vagy a kimaradástól való félelem miatti túlzott vásárlások piaci korrekciókat vonhatnak maguk után. A pénzügyi döntéseket érdemes hideg fejjel, logikus gondolatok alapján meghozni.

A zéró kockázatkezelés egy másik gyakori hiba. Minden befektetés rizikóval jár, és ha nem kezeljük ezeket megfelelően, nagy veszteségeket szenvedhetünk el. A diverzifikált portfólió kialakítása, különböző eszközök, szektorok, régiók közötti megfelelő elosztása segíthet a kockázatok csökkentésében. A Stop Loss megbízás használata segíthet a rövid távú kereskedőknek a veszteségeik korlátozásában.

A befektetések hozamán sokat javíthatunk néhány egyszerű szabály betartásával, de ne feledjük, minden befektetés kockázatokat rejt magában, és a sikerre nincs garancia. A hozam és a kockázat általában együtt jár, de csak annyi tőkét érdemes befektetni, amely mellett még nyugodtan tudunk aludni.