A június 9-i választások szavazólapjainak nyomtatása megkezdődött

Már javában zajlik a június 9-i helyi önkormányzati, nemzetiségi önkormányzati és az európai parlamenti képviselők választásának szavazólapjainak nyomtatása a budapesti ANY Biztonsági Nyomdában.

A Nemzeti Választási Iroda elnöke, Nagy Attila szerint a nyomdában több mint 33 millió szavazólap készül, ebből 24 millió a helyi önkormányzati, közel 8 millió az EP-választásra, és több mint 1,5 millió a nemzetiségi önkormányzati választásokhoz. A választási dokumentumok előállítása szigorú biztonsági intézkedések mellett történik, és a szavazóköri bontásban történő csomagolás is nagy gondosságot igényel.

Az ANY Biztonsági Nyomda összesen több mint 10 ezer féle szavazólapot állít elő, amelyek között megtalálhatók a magyarországi és a levélben szavazók részére készült EP-listás szavazólapok, 3177 polgármesteri, 1 főpolgármesteri, 3012 egyéni listás szavazólap a 10 ezer lakosnál kisebb településekre, 1586 egyéni választókerületi a nagyobb településekre, 19 vármegyei listás, egy fővárosi listás, 13 országos nemzetiségi, 2150 települési nemzetiségi és 64 területi nemzetiségi szavazólap.

A nyomda emellett az egyéb választási kellékeket is előállítja, mint például a jegyzőkönyveket és a borítékokat.

A választópolgárok milyen szavazólapokat kapnak majd, arról korábban már részletesen írtunk.