Elhunyt Sámsondi Kiss György

Életének 90. évében meghalt Sámsondi Kiss György, a bős-nagymarosi vízlépcsőrendszerért felelős egykori kormánybiztos – közölte a család szerdán az MTI-vel.

Sámsondi Kiss György 1934. szeptember 26-án született Zilahon. Diplomáját a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán szerezte meg. Pályafutását állami tervező irodákban kezdte, később az Építésügyi és Városfejlesztési Minisztérium műszaki fejlesztési osztályának vezetője lett.

A rendszerváltás után, 1990-ben kormánybiztosként kapott megbízatást a bős-nagymarosi vízlépcsőrendszer ügyében, amely pozíciót 1991 végéig töltött be. Ezt követően az európai uniós ügyek miniszteri biztosaként dolgozott 1993 és 1995 között a Környezetvédelmi és Településfejlesztési Minisztériumban. Karrierje során az Ybl Miklós Műszaki Főiskola főigazgatói posztját is betöltötte.

Sámsondi Kiss György a 1956-os forradalom idején fegyveres nemzetőrként vett részt a harcokban, mely tevékenységét több elismeréssel is jutalmazták, többek között a Hazáért és Szabadságért 1956-os emlékéremmel és az 1956-os Hűség a hazához lovagkereszt aranyfokozatával. A Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjét 2004-ben vehette át. Emlékezetét önéletrajzi könyve, "A Duna mégis összeköt" című műve is őrzi, mely 2019-ben jelent meg.