A világ legdrágább madártolla majdnem tízmillió forintba kerül

Egy kihalt új-zélandi madárfaj, a huia egyetlen tolláért valaki közel tízmillió forintot fizetett egy aukción, ami minden előzetes várakozást felülmúlt.

A Webb’s Aukciósház árverésén a huia madárfaj tollát eredetileg 3000 dollárra becsülték, de végül 46 ezer 521 új-zélandi dollárért, azaz körülbelül tízmillió forintért kelt el. A huia (Heteralocha acutirostris) a maori őslakosok számára szent madár volt, tollát a törzsek vezetői fejdíszként viselték, vagy ajándékként adták tovább. Az utolsó megerősített huia észlelés 1907-ben történt, de voltak, akik még az 1920-as, 30-as években is állították, hogy látták az énekesmadarat.

A huia már az európaiak érkezése előtt is ritkaságnak számított, de a gyűjtők és divatárusok miatt vált végül kihalttá, amit az Új-Zélandi Múzeum is megerősít. A madár tollazata alapvetően fekete volt, de a tollak fehér végükkel váltak igazán különlegessé.

Az új tulajdonos sokáig élvezhesse a toll látványát, az aukciósház UV-t kiszűrő üveg mögé helyezte a műtárgyat. A mostani aukción elkelt toll kivételesen jó állapotban volt, és egy UV-lámpával megvilágított üvegbúrában kelt el, így valószínűleg sokáig megőrzi szép állapotát.