Dobrev Klára: Bizonyítom, hogy a köztársasági elnök köztörvényes bűnöző

Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció európai parlamenti képviselője élő Facebook-videóban és egy sajtótájékoztatón is vádolta meg Magyarország köztársasági elnökét, Sulyok Tamást, hogy ügyvédként részt vett magyar termőföldek külföldi kézre juttatásában.

Dobrev Klára szerint hosszú hetek kutatómunkájának eredményeképpen sikerült dokumentumokkal bizonyítékokat gyűjteniük arra vonatkozóan, hogy Sulyok Tamás, mint ügyvéd, magyar termőföldeket játszott át külföldi kézre. Kálmán Olga, aki Dobrevet felkonferálta, azt állította, hogy kétségbevonhatatlan bizonyítékaik vannak kezükben, és ha Orbán Viktor miniszterelnök azt gondolta, hogy a pedofilbotrány és Novák Katalin lemondása, leváltása után hátradőlhet, akkor nagyot tévedett.

A DK EP-listavezetője azt is elmondta, hogy Sulyok Tamás a csongrádi földmaffia egyik tagjaként törvényellenesen, vélhetően bűnszervezetben, pénzért játszott át termőföldeket külföldieknek. Dobrev Klára szerint a földek külföldi kézre juttatása strómanokon és zsebszerződéseken keresztül történt, Szeged környékén ez több mint ezer hektárt érintett. Ebben három-négy helyi ügyvéd is közreműködött, akik egymásnak segítettek a kölcsönszerződések, haszonélvezeti jogok és ajándékozások intézésében. Dobrev állítása szerint Sulyok Tamás az osztrák tulajdonba került földeket játszotta ki.

A sajtótájékoztatón Dobrev egy 103 hektáros termőföld-ügyet is kiemelt, melynek esetében mindent Sulyok Tamás csinált, ami tovább erősíti az állításait. Dobrev Klára a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: „(Az ügyet) hosszú hetek kutatómunkája után minden részletre kiterjedő bizonyítékokkal mutatom be”, és így épült fel a szegedi földmaffia, amelynek segítségével osztrákok tették rá a kezüket magyar termőföldekre.

Dobrev Klára több nevet is strómanként említett, valamint dokumentumokat is bemutatott, a "zsebszerződés" német nyelven van a birtokukban. A DK árnyék-miniszterelnöke végül lemondásra szólította fel Sulyok Tamást. Dobrev Klára bejelentette, hogy holnap délelőtt átadja az ügyészségnek a dokumentumokat, majd átadja azokat a sajtó képviselőinek is.

Az ügyben több kérdés merül fel, többek között az, hogy a földek eladása kimerítette-e a bűncselekmény feltételeit, elévültek-e a 24 évvel ezelőtti cselekmények, és hogy az ügyészség indít-e ebben nyomozást.

A Sándor-palota szerda délután közleményben reagált Dobrev Klára vádjaira. Az államfői hivatal jogi lépéseket helyezett kilátásba, és közölték, hogy Sulyok Tamás több mint 10 éve nem gyakorolja ügyvédi hivatását, és mindenben a hatályos jogszabályoknak és ügyvédi esküjének megfelelően járt el. Az államfői hivatal szerint Sulyok Tamásnak nincsen takargatnivalója, és törvénybe ütköző szerződés megkötésében soha nem működött közre. A közleményben az államfő bízott és bízik a magyar igazságszolgáltatás rendszerében, és a rágalmakat a választási kampány részének tartja, amelyeket határozottan visszautasít. A Sándor-palota a rágalmazóval szemben megteszi a megfelelő jogi lépéseket.

A zsebszerződések és haszonélvezeti jogok fogalmát és történeti hátterét egy 2023-as ügyészségi szakcikk is kifejti, amely a leginkább bevett módszereket írja le, és amelyek ellen a kormány később határozottan megpróbált fellépni. Az ügyészségi szakcikk szerint a zsebszerződések felszámolásáról szóló 1085/2012. (III. 30.) kormányhatározat célja az volt, hogy amikor az unió miatt már nem lehetett csak úgy könnyen kontrollálni a külföldiek földtulajdonlását, ne maradjanak büntetlenek a korábbi zsebszerződések.