Bóka János: Politikai eszköz a 7-es cikk szerinti eljárás

Bóka János, az európai ügyekért felelős miniszter, Brüsszelben tartott sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy az Európai Bizottság politikailag motivált kettős mércét alkalmaz a jogállamisági eljárásokban.

Bóka János kedden az uniós ügyekkel foglalkozó tagállami miniszterek tanácskozásán vett részt Brüsszelben, ahol sajtótájékoztatót tartott. A miniszter szerint az Európai Bizottság már nem tartja fenn a jogállamiság súlyos megsértésének egyértelmű veszélyét Lengyelországban, és ezért javasolja a 7-es cikk szerinti eljárás visszavonását.

Bóka János levélben fordult Vera Jourovához, az átláthatóságért és demokratikus értékekért felelős uniós biztoshoz, amelyben kérdéseket fogalmazott meg a bizottság Lengyelországgal kapcsolatos helyzetértékelésével összefüggésben. A miniszter úgy véli, hogy a bizottság eddigi álláspontja szerint a jogállamisági problémákat jogalkotással és egyéb konkrét intézkedésekkel kell kezelni, és ezért aggályosnak találja, hogy a testület egy általános cselekvési tervet elégségesnek ítélt meg, amely nem tartalmazza a konkrét menetrendet.

A miniszter hozzátette, hogy a cselekvési terv legtöbb elemének végrehajtása még nem kezdődött meg, és a korábban megfogalmazott aggályok, például a lengyel alkotmánybíróság, a Nemzeti Igazságszolgáltatási Tanács és a fegyelmi biztosok tevékenységével kapcsolatban, továbbra is fennállnak.

Bóka János szerint az Európai Bizottság Lengyelországra vonatkozó javaslatában számos jogalkotási terméket méltatott, de az uniós bíróságon folyamatban lévő jogállamisági vonatkozású eljárásokra a bizottság nem reflektál.

A miniszter megjegyezte, hogy az Európai Bizottság már nem is nagyon akarja leplezni vagy magyarázkodni azzal kapcsolatban, hogy politikailag motivált kettős mércét alkalmaz a jogállamisági eljárásokban.

Bóka János beszámolt arról is, hogy az uniós tagállamok vezetőinek június végi csúcstalálkozójának előkészítése során az uniós ügyekkel foglalkozó miniszterek között egyetértés volt abban, hogy a napirenden Ukrajna biztonsági helyzetének, a versenyképességnek, a külkapcsolatoknak, valamint a következő intézményi ciklushoz kapcsolódó döntéseknek, így a stratégiai menetrend elfogadásának kell szerepelnie.