Az osztrákok még az Esterházy-örökséggel is jobban bánnak

Néhány kilométer csak a távolság, mégis hatalmas szakadék választja el az Esterházy-örökség ausztriai és magyarországi sorsát.

Míg Fertődön az Esterházy-kincsek nem kerültek a zenei és kiállítási térképre, és a mai napig nem láthatók, addig Ausztriában, Burgenland tartományban az Esterházy-örökség meghatározza a turizmust. Az osztrák oldalon található kismartoni és lackenbachi kastély, a fraknói vár, valamint a szentmargitbányai egykori kőfejtő, ahol nyáron operaelőadásokat tartanak, évente félmillió látogatót vonzanak. Ez a siker 30 éves munka és 224 millió euró befektetés eredménye.

Az Esterházy hercegi család történelmi örökségét Ottrubay Melinda, Esterházy Pál felesége és egyedüli örököse tartotta egyben, miután a vasfüggöny leomlása után felfedezték a gazdag örökséget. Az örökséget 1994-től három megszüntethetetlen magánalapítványba szervezte.

Ottrubay István, Ottrubay Melinda unokaöccse, az elmúlt harminc évben hozta létre azt a vállalatbirodalmat, amely ma 550 embert foglalkoztat, és tavalyi árbevétele elérte a 77,6 millió eurót.

A HVG cikkében további részletek olvashatók arról, hogy a fraknói vár mészrétege alatt reneszánsz falfestményeket találtak, a kiállítások turizmusban betöltött szerepéről, és arról, hogy a magyar partnerek nem voltak nyitottak a határokon átnyúló programokra és az Esterházy-alapítványok közös projektjeire. A teljes cikk a HVG e heti számában és a hvg360-on érhető el.

Egy másik figyelemre méltó osztrák hír, hogy egy gobelsburgi borász pincéjének megnagyobbításakor régészek harminc-negyvenezer éves mamutcsontokra bukkantak, amelyek legalább három állathoz tartoznak. A pontos koruk még nem ismert, de az ilyen típusú leletek is hozzájárulhatnak a régió turisztikai vonzerejének növeléséhez.

A szomszédos Szlovéniában történt egy tragikus baleset, amely az osztrák közösséget is érintette. Egy 53 éves osztrák túrázó szörnyethalt a Mangart-hegyen, miután megcsúszott és elesett a meredek, havas terepen. A férfi eltűnését hétfőn jelentették be, és autóját a Mangart-nyereg alatt találták meg, a túrázók kedvelt kiindulási pontján. A holttestet kedden találták meg súlyos sérülésekkel. A 2679 méteres Mangart Szlovénia harmadik legmagasabb hegye, amely a Júliai-Alpokban helyezkedik el.

Az osztrák és a magyar kultúra, turizmus kapcsolatát erősítheti a magyar borok iránti növekvő nemzetközi érdeklődés is. Wolfgang Puck, a Spago Budapest Michelin csillagos osztrák származású tulajdonosa, aki harminc éve készíti az Oscar-gála menüjét, elismeri, hogy bár a tokaji borokat jól ismeri, még sokat kell tanulnia a magyar borvidékekről. Puck kiemelte a Sauska borászatot, és elhatározta, hogy a jövőbeni magyarországi tartózkodásai során jobban megismeri a helyi borvidékeket, és éttermeiben is tart magyar borokat, amelyeknek versenyre kell kelniük a nemzetközi felhozatal széles kínálatával.