A rejtélyes Aranyvonat kulcsfontosságú irata hazatért

Hősies tettekkel mentették meg a magyar nemzeti aranykészletet a II. világháború idején, mégis évtizedeken át csak meghurcoltatás volt az Aranyvonat egykori utasainak jutalma. Most egy Amerikából visszakerült levél újabb részleteket tárt fel a történetükről.

Az Aranyvonat története a magyar történelem egyik legizgalmasabb epizódja. A Pénzmúzeumban bemutatott írógéppel írt levél a Magyar Nemzeti Bank egyik legfontosabb dokumentuma a II. világháború végéből. A levélben a pénzintézet vezetői az amerikai katonai parancsnokságtól kérték a magyar nemzeti aranykészlet és számos más felbecsülhetetlen nemzeti kincs őrizetbe vételét. Ezeket a kincseket az Aranyvonat utasai életveszélyes körülmények között, éhezve és fagyoskodva mentették meg, hogy azok ne kerüljenek a német vagy a szovjet hadsereg kezére.

A hősök, akik a nemzet vagyonát védték, évtizedekig nem kaptak elismerést. Sőt, sokáig árulóként kezelték őket, pedig a történetük most már újabb részletekkel gazdagodik, köszönhetően ennek a fontos levélnek, amely hosszú idő után tért haza Amerikából. A levél kíséretében Tarnay Frigyes, az MNB akkori főellenőre adta át az amerikai hadsereg alhadnagyának a nemzet aranyát.

  1. május negyedikén Tarnay Frigyes főellenőr és Tuboly József banki munkatárs a Magyar Nemzeti Bank Spital am Pyhrnben (Alsó-Ausztria) őrzött 30 tonnás aranykészletét bízta az amerikai hadsereg gondjaira. A kincsek átadása után egy évvel az amerikaiak hiánytalanul visszaszolgáltatták az aranytartalékot, amely lehetővé tette az új fizetőeszköz, a forint 1946. augusztus elsejei bevezetését.

A Tarnay család története és a hős bankár három Kaliforniában élő fia, ifjabb Frigyes, István és Géza Magyarországra látogatott, és magukkal hozták az eredeti levelet. A Pénzmúzeumban ünnepélyes keretek között került sor a dokumentum átadására, ahol a Tarnay fivérek Szabadság, szeretet, arany című könyvükben is megörökítették édesapjuk hőstettét.

A Pénzmúzeumban látványos kiállítás várja az érkezőket, ahol a Tarnay család életét bemutató fényképek és az Aranyvonat történetének dokumentáló felvételei is megtekinthetők. A Tarnay fivérek, akik a nehéz anyagi körülmények ellenére mindhárman egyetemet végeztek és szép karriert futottak be az Egyesült Államokban, a család történetét és a magyar nemzeti aranykészlet megmentésének epizódját örökítették meg.

A keddi ünnepélyes eseményen Hergár Eszter, a Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpont igazgatója vette át a Tarnay fivérektől a 30 tonnás aranytartalék kísérőlevelének eredeti példányát. Beszédet mondott Fömötör Barna, az MNB vezérigazgatója, továbbá Vissy Gábor író, akinek komoly szerepe volt abban, hogy az Aranyvonat sztorija közkinccsé váljon.