A fogyasztószerek veszélyei és a hozzájuk fűződő remények

Az elhízás elleni harcban egyre többen fordulnak a gyógyszeres megoldások felé, mint például az Ozempic, a Wegovy vagy a Mounjaro, melyek eredetileg más betegségek kezelésére szolgáltak. Azonban a gyors siker ígérete mellett komoly mellékhatásokkal is számolniuk kell a felhasználóknak.

Az elhízás a modern kor egyik legnagyobb egészségügyi kihívása, a WHO adatai szerint 2022-ben minden nyolcadik ember volt elhízott a világon. Az egészséges életmód és a táplálkozás fontosságát hangsúlyozó kampányok ellenére sokan a gyors megoldásokat részesítik előnyben, így a testsúlycsökkentő gyógyszerek iránti kereslet folyamatosan nő.

A gyógyszerek útja a csodaszer státuszba

Az Ozempic, Wegovy és Mounjaro gyógyszerek a közösségi média hatására váltak rendkívül népszerűvé. Az Ozempicet hetente egyszer kell beadni, és eredetileg a 2-es típusú diabétesz kezelésére fejlesztették ki. A Wegovy, amely magasabb dózisban tartalmazza ugyanezt a hatóanyagot, az elhízás kezelésére kapott engedélyt az USA-ban és Európában. A Mounjaro szintén diabétesz elleni szer, de egy tanulmány szerint a nem cukorbetegek körében is jelentős súlycsökkenést eredményezett.

A hatások és a mellékhatások egyensúlya

Ezek a gyógyszerek a GLP-1 hormon hatását utánozzák, amely segít hosszabb ideig fenntartani a teltségérzetet. A használók kevesebb étel után sóvárognak, és kisebb adagoktól is jól laknak, így kalóriaégetés nélkül fogyhatnak. Azonban a mellékhatások között szerepel a pajzsmirigyrák kockázata, a hasnyálmirigy-gyulladás, vese- és epeproblémák, alacsony vércukorszint, valamint a Wegovy esetében a depresszió és öngyilkossági gondolatok is. Egy különleges mellékhatás az "Ozempic-arc", amely az arc megereszkedését jelenti. A leggyakoribb mellékhatások közé tartozik a hasmenés, székrekedés, hányinger, hányás, fejfájás, gyomorpanaszok, szédülés és puffadásérzés.

Az elhízás szakértői óvatosságra intenek, mivel a gyógyszerek abbahagyása után a leadott kilók könnyen visszajöhetnek, és a kalóriadeficit miatt izomvesztés is bekövetkezhet. Az Eli Lilly által kifejlesztett retatrutide injekció azonban még nagyobb reményeket kelt, mivel zsírégető hatása is van.

A fogyasztószerek piaca és a feketepiac

A gyógyszergyártók és a hamisítók számára egyaránt óriási üzleti lehetőséget jelentenek ezek a készítmények. Az Ozempic gyártási költsége havi 5 dollár alatt lehet, míg az USA-ban a piaci ára közel 1000 dollár. A szemaglutid hatóanyagú gyógyszerek szívroham kockázatát csökkentő hatása tovább növelheti a keresletet. A fogyasztószerek a feketepiacon is nagyon keresettek, és az európai és amerikai gyógyszerhatóságok figyelmeztetnek a hamisított változatok veszélyeire.

A kockázatokról és mellékhatásokról kérdezze meg orvosát, gyógyszerészét!