A hazai dalos szúnyog lehet a nyugat-nílusi láz felelőse Magyarországon

A Magyarországon megjelent ázsiai tigrisszúnyog nem bizonyult a nyugat-nílusi láz terjesztőjének, a HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont vizsgálatai szerint inkább a hazai dalos szúnyog állhat a megbetegedések hátterében.

A kutatók számos tigrisszúnyogot vizsgáltak meg, de egyikben sem találták meg a nyugat-nílusi láz vírusát, míg az őshonos dalos szúnyog egyedeiben többször azonosították ezt a kórokozót. Garamszegi László Zsolt, a Szúnyogmonitor program vezető kutatója szerint a 2018-as fertőzési hullám is azt mutatja, hogy a hazai fajok jelentenek veszélyt, nem pedig az inváziós szúnyogok.

A tigrisszúnyogok többnyire emlősöket csípnek, így alacsony a valószínűsége annak, hogy egy olyan példány csíp meg embert, amely korábban vírushordozó madárból táplálkozott. A Szúnyogmonitor program keretében a lakosság által beküldött fotók és minták segítségével követik nyomon az inváziós szúnyogfajok elterjedését Magyarországon. Az országban három inváziós szúnyogfaj is megjelent az elmúlt évtizedben: az ázsiai tigrisszúnyog, a japán bozótszúnyog és a koreai szúnyog.

A kutatók célja, hogy meghatározzák a szúnyogok legfontosabb környezeti igényeit, és előre jelezzék, mely területeken várható az egyes fajok megjelenése. Egy frissen elkészült térkép alapján a tigrisszúnyog főként a délnyugati területeken van jelen, míg a japán bozótszúnyog és a koreai szúnyog elterjedése szórtabb, és állományaik még terjedőben vannak.

A térkép segíthet a szúnyogirtással foglalkozó szerveknek a gyérítési programok szervezésében, és abban, hogy csak ott és akkor végezzenek irtást, ahol ténylegesen probléma van. A valós idejű elterjedési térképek és a virológiai szűrések eredményei fontosak a járványok előrejelzéséhez, és segítenek a pánik helyett a tényleges adatokra támaszkodni.

Hogyan ismerhetjük fel a tigrisszúnyogot?

A tigrisszúnyog fekete alapon fehér vagy ezüst pikkelyekkel díszített, kontrasztos színezetű, és mivel a hazai lakosság immunológiailag nincs felkészülve a csípésére, hevesebb immunreakció indulhat be a csípés helyén.

A jövőbeni kockázatok

Bár a tigrisszúnyog jelenleg nem terjeszti a nyugat-nílusi lázat Magyarországon, a szakemberek szerint a jövőben több kórokozót is terjeszthetnek az inváziós fajok. A nyugat-nílusi láz esetében a madarak a kórokozó elsődleges gazdái, és a tigrisszúnyogok étrendje miatt minimális a valószínűsége annak, hogy az embert megfertőzzék. Azonban a tigrisszúnyog a dengue-, a chikungunya- vagy a Zika-vírus potenciális terjesztője lehet, amelyeket a turizmus révén könnyedén behurcolhatnak az emberek.

A folyamatos, valós idejű monitoring szükséges a szúnyogok jelentette kockázat figyelemmel kíséréséhez, amely a szúnyogokra, a madarakra és az emberekre egyaránt kiterjed.