Az ukrajnai háború hatása a fekete sasok vándorlására

Egy friss kutatás szerint a fekete sasok megváltoztatták vonulási útvonalaikat, hogy elkerüljék az Ukrajnában folyó harcokat, ami a BBC jelentése alapján állapítható meg. A változásban szerepet játszhatott az is, hogy az invázió során valószínűleg károsodtak az élőhelyeik.

A konfliktus nemcsak az emberekre, hanem az állatvilágra is negatív hatással van. A tüzérségi tűz, a járművek mozgása és a lövészárkok ásása zavarhatja és fenyegetheti az állatokat.

A fekete sasok minden év tavaszán áthaladnak Ukrajnán, amikor is Görögországból és Dél-Szudánból fehéroroszországi költőhelyeik felé veszik az irányt. Az Észt Élettudományi Egyetem és a Brit Ornitológiai Alapítvány kutatói 2022 februárjában kezdődött invázió után hónapokon át követték az állatok mozgását GPS-adatok segítségével.

Charlie Russell, a Kelet-Angliai Egyetem munkatársa szerint az ukrajnai háború pusztító hatással van az emberekre és a környezetre, és a kutatás ritka betekintést nyújt abba, hogy a konfliktusok hogyan befolyásolják a vadon élő állatokat.

A kutatók 2017 óta követik nyomkövetővel a veszélyeztetett fekete sasokat, és nem számítottak arra, hogy öt évvel később egy aktív konfliktuszónán keresztül kell majd nyomon követniük őket.

Az adatok szerint az állatok jelentősen eltértek a megszokott útvonalaiktól, és kevesebb időt töltöttek a szokásos ukrajnai pihenőhelyeiken. Emiatt átlagosan körülbelül 85 kilométerrel többet repültek, később érkeztek meg a költőhelyekre, és valószínűleg több energiát használtak fel.

Dr. Jim Reynolds, a Birminghami Egyetem szakértője, aki nem vett részt a vizsgálatban, úgy véli, hogy az ukrajnai konfliktus alapvetően megzavarja a fekete sasok vonulási ökológiáját. Hozzátette, hogy egy ilyen sebezhető faj esetében minden, ami megzavarja a szaporodási teljesítményt, komoly problémát jelent.