Az ország, ahol a turistákhoz igazították a napkeltét és -nyugtát

A Maldív-szigetek egyes luxus üdülőhelyei saját időszámítást alkalmaznak, amelyet "szigeti időnek" neveznek, és egy órával tér el a hivatalos időzónától, így a nap hatvan perccel később kel és nyugszik, feledhetetlen élményt nyújtva a vendégeknek.

A Maldív-szigetek hivatalos időzónája a greenwichi középidőt öt órával előzi meg (GMT+5), de néhány szigeten ezt még egy órával megtoldják, így GMT+6-ra váltanak. A Marriott vezérigazgatója, Mohit Dembla szerint a szándékos óraátállítás a vendégélmény átgondolt fejlesztését és a látogatók változatos igényeinek kielégítését jelenti. A "szigeti idő" lehetővé teszi a vendégek számára, hogy lazítsanak és megfeledkezzenek a hétköznapok gyötrő órarendjéről.

A helyiek számára az egyórás eltolódás nem okoz megrázkódtatást, de a napfényre szomjúhozó vendégek számára hatvan perccel több időt biztosít a kikapcsolódásra. A legtöbb üdülőhelyet saját kis magánszigeteken építették meg, távol a fővárostól, Malétól, ami lehetővé teszi számukra, hogy "saját szabályaik szerint működjenek" – érvelt a St. Regis marketingigazgatója, Zhilah Vego.

A "szigeti idővel" a napkelte egy órát késik, így a nap a Maldív-szigetek túlnyomó részében 7 körül kezdődik. A Soneva vezérigazgatója, Charles Morris szerint a vendégek így tökéletesen időzített nappali fényben kocoghatnak reggel, vagy napnyugatkor kellemes esti sportokat űzhetnek, elkerülve a tikkasztó kánikulát, és az alkonyatot egészen 19:45-ig élvezhetik.

A Westinben a későbbi napkeltekor kezdődik a reggeli futás és jóga, míg a Ritz-Carltonban a helyi boduberu énekkel és tánccal szórakoztatják a vendégeket, majd pontban 18:45-kor pezsgőt bontanak a tiszteletükre, és csak utána következik a vacsora, napnyugtakor.

A luxusszállodákban külön komornyik törődik minden egyes vendég indulásával, megszervezi a transzfert, és idejekorán tájékoztatja a turistát a menetrendről, így nincs ok az aggodalomra a "szigeti idő" miatt. A Kurumbában, a Maldív-szigetek első üdülőhelyén azért nem állítják át az órákat, mert az alkalmazottak zöme Maléból ingázik, és a szálloda közel van a fővároshoz és repülőteréhez.

A Maldív-szigetek 90 ezer négyzetkilométeren terül el, és 1190 "mélynövésű" szigetből áll. A klímaváltozás fenyegeti a fövenyes partszakaszt, és a több mint 160 üdülőhely többsége a különálló szigeteken fekszik, amelyek közül néhány csak hidroplánnal érhető el, amelyek sötétedés után már nem repülnek.