Egyedülálló aranyérme a Magyar Nemzeti Múzeumban

Apró, de felbecsülhetetlen értékű aranyérme pihent több mint száz éven át a Magyar Nemzeti Múzeum éremtárában, melyen Aistulf longobárd király képmása látható.

A Magyar Nemzeti Múzeum éremtárában több mint egy évszázada őriznek egy világon egyedülálló aranyérmét, amelyen Aistulf longobárd király portréja szerepel. Az érme eredetéről kevés információ áll rendelkezésre, csupán annyi bizonyos, hogy körülbelül az 1900-as évek elején került a múzeum birtokába. A kézzel írott cédula alapján az érmét valószínűleg 752-753 körül verték, így kora körülbelül 1300 évre tehető.

A longobárdok északról érkeztek Itáliába, ahol önálló királyságot alapítottak. Aistulf király idejében kezdtek el aranyérméket verni a király képmásával, ami az első itáliai nemzeti érmének tekinthető, hiszen korábban csak réz és ezüst érméken szerepeltek helyi uralkodók ábrázolásai.

A múzeum régész-numizmatikusa, Vida István szerint a gyűjtési szokások a múlt század elején még nem voltak olyan szigorúak, így az érme akár egy külföldi gyűjtőtől vagy magyar arisztokratáktól is származhat. Az érme mérete kisebb, mint 1,5 centiméter, súlya pedig alig haladja meg az 1 grammot.

Az érme előlapján Aistulf király szembenéző arcképe és a "Mi urunk Aistulf király" felirat látható, míg a hátoldalán csak töredékesen kivehető a "victori" szó és egy kereszt. A szakértő szerint az érme szabálytalanságai nem feltétlenül utólagos sérülések, hanem a kézi verés során előforduló pontatlanságok eredményei.

Az érme használatát illetően Vida István úgy véli, hogy annak értéke miatt nem volt alkalmas mindennapi tranzakciókra, inkább csak különleges alkalmakkor, mint például jutalmazáskor, adófizetéskor vagy ingatlanvásárláskor kerülhetett elő. Az érme kopásmentessége arra utal, hogy nem használták sokat, és hamar a földbe kerülhetett.