A DK-s Megafon és a Hétköznapi Hősök mozgalma

A Hétköznapi Hősök egy alulról szerveződő mozgalom, amely az online térben bontakozik ki, és olyan emberek alapították, akik aktívan kívánnak részt venni a kormányváltás előmozdításában. A szervezet hitvallása szerint nem a szupererő, hanem az igaz szív és a jó tettek tesznek valakit hőssé, és a világot nem a szuperhősök, hanem az erős közösségek változtatják meg.

A Hétköznapi Hősök mozgalom önmagát egy alulról szerveződő kezdeményezésként határozza meg, hasonlóan a Megafon Központhoz, bár utóbbi szervezettnek tűnik ezzel szemben. A mozgalom lendületes videójában a Fidesz propagandagépezetének állnak ellen, és figyelmeztetnek az önálló gondolkodásra veszélyes tartalmakra, de a dinamizmus itt véget is ér. A Hétköznapi Hősök kommandója a nyilvánosság előtt feszengő DK aktivistáknak tűnik, akik valószínűleg szívesebben látnák a kamera előtt a gyurcsányista Trombitás Kristófot vagy Bohár Dánielt. A mozgalom toborzóoldala egyúttal DK-s adatgyűjtésre is szolgál, és a reménybeli aktivisták hamar rádöbbenhetnek, hogy a DK-s táplálékláncban elfoglalt szerepük inkább egy Amway ügynökhöz hasonlít, ahol a feladat a DK népszerűsítése legalább 50 ember körében június 9-ig.

A civil önszerveződés és az alulról építkezés ellenére Gyurcsány Ferenc pártjának jelenléte a mozgalomban néhány kattintás után nyilvánvalóvá válik. A mozgalom egyik arca, Nemes Gábor, aki a párt etikai bizottságának is az elnöke, nem feltétlenül tűnik meggyőzőnek influenszerként. A mozgalom üzenete a hétköznapi élet tisztességes megélhetésére és az európai minimálbér-szabályozásra összpontosít.

A Hétköznapi Hősök és a Megafon Központ közötti versengésben a megafonosok demagógia bajnokságában előnyben vannak, hiszen ők képesek erőteljesebb üzeneteket közvetíteni. A mozgalom tagjainak elkötelezettsége és a politikai üzenetek értékesítésére való hajlandósága kérdéses, hiszen a jelenlegi felhozatal alapján úgy tűnik, nincsenek túl sokan, akik hinnének a választási kampány sikerében.

A választási kampány során a kormány háborús témájú plakátjai is terítékre kerültek, amelyek a Fidesz által sugallt háborús pszichózist hivatottak erősíteni. Zuglóban, a Mexikói út környékén a kisföldalatti végállomásának tetején hét ilyen plakátot helyeztek el egymás mellé, amelyek komikus hatást keltettek. A Momentum aktivistái gyorsan reagáltak, és "Elég az uszításból!" felirattal ragasztották át a plakátokat, ezzel is kifejezve, hogy nem dőlnek be a háborús félelemkeltésnek, és békét akarnak, ahogy a zuglóiak is.

A Momentummal kapcsolatban Magyar Péter, a Hétköznapi Hősök egyik vezetője, a HVG-nek adott interjúban kifejtette, hogy nem lát lehetőséget az együttműködésre a "bűnben fogant" Momentummal, utalva a Nolimpia-kampányra, amelyet a párt a nemzeti ügy elleni kampányként értékel. Magyar szerint a Momentum a közös cél ellen lépett fel, és bár az olimpia feladása a Fidesz döntése volt, a párt gyáva volt a szakmai vitába beleállni . A Momentum 2017 elején a Nolimpia-kampánnyal robbant be a magyar közéletbe, és az összegyűjtött aláírások hatására Magyarország visszavonta a budapesti olimpiai pályázatot .