Áttörés vagy átverés? A piás sofőrök csodaszere

Egy friss svájci kutatás szerint fejlesztés alatt áll egy olyan csodaszer, amely nemcsak a másnaposságot szünteti meg szinte azonnal, hanem az alkohol lebontásának idejét is jelentősen csökkenti.

A kutatásról szóló hírek szerint, ha egy sofőr két sört fogyaszt, és beveszi ezt a vasat tartalmazó pirulát, egy óra múlva már képes lehet újra vezetni. Egy átmulatott éjszaka után pedig nem kell 24 órát várnia, hogy munkába álljon vagy volán mögé üljön. Dr. Funk Sándor addiktológus véleményét kérdeztük arról, vajon létezhet-e ilyen vegyület.

Dr. Funk Sándor szerint évente többször is felbukkan a hír, hogy kis cégek "csodaszernek" álcázott termékeket dobnak piacra, amelyek hatékonysága kétséges. Az addiktológus nem hisz abban, hogy a vas ilyen hatással lenne az alkoholra, és úgy véli, hogy ha ez igaz lenne, már régen felfedezték volna.

A másnaposság kezelésére már léteznek bizonyos szerek, amelyek gyorsítják a lebomlási folyamatokat és csökkentik a kellemetlen tüneteket, mint a fejfájás vagy a gyomorproblémák.

Azonban Dr. Funk Sándor szerint az emberi test és a vér összetételét ismerve jelenleg valószínűtlen, hogy létezhet olyan vegyület, amely gyorsabban bontja le a vérben az alkoholt és segíti annak kiürülését a szervezetből. Az alkoholfogyasztás és az elhízás mindennapi témák, amelyekkel könnyen át lehet verni a hiszékeny embereket. A szakember szerint nem létezik olyan "varázspor" vagy "varázsital", amely azonnal csökkentené a véralkoholszintet.

Dr. Funk Sándor figyelmeztet, hogy ha valaki alkoholt fogyaszt, akkor tisztában kell lennie azzal az idővel, amely szükséges a szervezet kitisztulásához, és nem szabad meggondolatlanul volán mögé ülnie. Az addiktológus szerint nincs csodaszer, és a döntés, hogy valaki iszik vagy vezet, komoly következményekkel járhat mind saját maga, mind mások életére nézve.