Kilenc egyiptomi a bíróság előtt a Földközi-tengeri hajókatasztrófa miatt

Görögországban megkezdődött kilenc egyiptomi állampolgár pere, akiket azzal vádolnak, hogy segédkeztek több mint 80 illegális bevándorló halálát okozó, túlzsúfolt hajó katasztrófájában.

A Kalamata bíróságán zajló eljárásban az egyiptomiakat bűnszervezetben való részvétellel és gondatlanságból elkövetett emberöléssel vádolják. A vád szerint ők segítettek az illegális bevándorlóknak Európába jutni.

A tragédia tavaly júniusban történt nemzetközi vizeken, a Pílosz várostól 87 kilométerre. Az Adriana nevű rozoga halászhajó, amely Líbiából indult Olaszország felé, mintegy 750 embert szállított, amikor elsüllyedt. A hatóságok 82 holttestet találtak, és körülbelül 600 ember eltűnt.

A vádlottak ügyvédje szerint a görög parti őrség hibázott, és azzal vádolja őket, hogy a kilenc egyiptomit, akik maguk is túlélői a hajótörésnek, felelősségre vonják, hogy eltussolják saját mulasztásaikat. A védelem emellett megkérdőjelezi a görög bíróság illetékességét is, mivel a baleset nemzetközi vizeken történt.

Az Alarm Phone és a Frontex is jelezte a bajba jutott hajó pozícióját, amikor még a görög hatóságok illetékességi területén belül volt. Több segélyszervezet szerint a görög parti őrség csak nagy késlekedés után indult a hajó segítségére.

A görög hatóságok szerint a hajón lévő bevándorlók elutasították a segítséget, és több túlélő szerint a parti őrség által végrehajtott vontatási manőver vezetett a hajó felborulásához.