Több száz túsz szabadult az iszlamisták karmai közül Nigériában

Több száz túszt szabadítottak ki a nigériai hatóságok a szélsőséges Boko Haram fogságából, az ország északkeleti részén található erdőben, ahol hónapokig vagy akár évekig tartották őket fogva.

A mintegy háromszázötven embert, köztük 209 gyermeket, 135 nőt és 6 férfit, a 2009-ben lázadást szító iszlamista fegyveres csoport egyik búvóhelyén tartották fogva. A túszok kimerültek és elhanyagolt állapotban voltak, a fogvatartott kiskorú lányok közül többen már gyermekeket szültek, akik vélhetően kényszerházasságok eredményei. Az egyik fiatal lány beszámolt arról, hogy a gyermekei miatt nem tudott megszökni, és hozzátette, hogy a szökési kísérletet megkísérlőket a Boko Haram tagjai megkínozzák és határozatlan időre elzárják.

A nigériai hadsereg vezérőrnagya, Ken Chigbu szerint a túszokat többnapos katonai művelet során mentették ki az egykori erdőrezervátumból, amely ma a Boko Haram enklávéjaként szolgál. A mentőakció során a kiszabadított túszokat teherautókra rakták, és a hatóságok gondoskodnak róluk, amíg haza nem térnek. A művelet alatt több iszlamista fegyverest megöltek, és lerombolták a kunyhóikat is.

Nigériában a Boko Haram 2014 óta legalább ezernégyszáz diákot rabolt el iskolákból, köztük egyszerre 276 diáklányt egy faluból. Az emberrablások az utóbbi években főként az ország északnyugati és középső részein váltak gyakorivá, ahol a váltságdíj reményében helybéli lakosokat és utazókat ejtenek túszul.