Elfogták a világ egyik legnagyobb online drogpiacának alapítóját

A New York-i rendőrség letartóztatta Rui-Siang Lin tajvani férfit, aki az általa alapított Incognito Marketen keresztül 100 millió dolláros (több mint 35,5 milliárd forintos) forgalmat bonyolított le, ami a dark web egyik legnagyobb online drogpiacterének számított.

A 23 éves, Pharoah néven is ismert Lin a New York-i John F. Kennedy reptéren került rendőrkézre szombaton, majd hétfőn már bíróság előtt állt. A vádak szerint ő irányította a 2020 októberében indított Incognito Market globális drogkereskedelmét.

Az amerikai igazságügyi minisztérium vádirata alapján az oldalon nemcsak a kábítószerek széles választéka volt elérhető, hanem olyan funkciók is, mint a hirdetési lehetőség vagy az ügyfélszolgálat, amelyek a legális webáruházakból is ismertek. Az eladók az értékesített áruik után ötszázalékos részesedést fizettek, így Lin többmillió dolláros profitot realizált.

A tajvani külügyminisztérium szóvivője egy sajtótájékoztatón közölte, hogy Lin a kötelező katonai szolgálata keretében technikusként dolgozott a Kis-Antillákhoz tartozó Saint Lucia szigetállam tajvani nagykövetségén. Eredetileg júliusban szerelt volna le, de május 18-án elhagyta a szigetet, és New Yorkon keresztül Szingapúrba tartott volna, azonban letartóztatása meghiúsította utazását. Lin akár életfogytiglani börtönbüntetést is kaphat.