Donald Tusk kritizálja a Netanjahu és a Hamász vezetői közötti párhuzamot

Megengedhetetlennek tartja Donald Tusk lengyel kormányfő, hogy nemzetközi intézmények párhuzamot vonjanak Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő és a Hamász vezetői között.

Donald Tusk varsói sajtóértekezletén fejtette ki álláspontját, amely szerint elfogadhatatlan a politikai analógia, amely az izraeli miniszterelnököt és a Hamász vezetőit egyenlő bűnösöknek állítja be a palesztin-izraeli konfliktusban elkövetett emberiesség elleni bűncselekmények kapcsán.

A lengyel kormányfő kifejezte csodálkozását azon, hogy a gázai konfliktus előtt miért nem minősítették terrorszervezetnek a Hamászt, és miért nem adtak ki elfogatóparancsot annak vezetői ellen.

Tusk hangsúlyozta, hogy bár korábban politikai barátság fűzte Netanjahuhoz, jelenleg nem támogatja az izraeli miniszterelnököt. Ugyanakkor határozottan elutasítja azokat a próbálkozásokat, amelyek az izraeli kormányfőt és a terrorszervezetek, így a Hamász vezetőit egy kalap alá veszik, és ebben nemzetközi szervezetek is részt vesznek, amelyeknek pedig a semlegességnek és tárgyilagosságnak kellene az erényüknek lennie.