A hardcore punk térnyerése a mainstreamben

A hardcore punk, amely hosszú évek óta az underground zenei színtér meghatározó eleme, mostanra kezd elismertté válni a mainstream kultúrában is. Szinte napra pontosan öt évvel ezelőtt egy emlékezetes koncerten a Soul Glo hardcore punk együttes már akkor is lenyűgöző teljesítményt nyújtott, amelynek énekesének, Pierce Jordannak a színpadi jelenléte és karizmája különösen megmaradt az emlékezetben.

A hardcore punk gyökerei a hetvenes évek végére nyúlnak vissza, olyan legendás zenekarok által, mint a Bad Brains, a Minor Threat és a Black Flag, amelyek a punkot agresszívabbá, gyorsabbá és durvábbá tették. A Drowned In Sound zenei blog egy 2007-es interjúban úgy fogalmazott, hogy sokak szerint a hardcore az igazi punk.

A műfaj történetében fontos szerepet játszottak a közösségi média platformok, mint a Facebook, a Tumblr, valamint a zenei streaming szolgáltatások, mint az Apple Music, a Spotify és a Youtube, amelyek segítségével a hardcore zenekarok szélesebb közönséghez jutottak el. A Tumblrön különösen népszerű volt az emo, amely az emotive hardcore rövidítése, és a 2000-es években olyan zenekarokkal, mint a Paramore, a My Chemical Romance vagy a Panic! at the Disco vált ismertté.

A hardcore és a hiphop közötti kapcsolat is jelentős, hiszen mindkét műfajban fontos szerepet játszik a politikai és társadalomkritikus szövegek, valamint az utcai kultúra. Olyan előadók, mint Tyler, The Creator és a Trash Talk, vagy Denzel Curry és a Bad Brains közötti kollaborációk is hozzájárultak a hardcore műfaj mainstreamben való elterjedéséhez.

A hardcore punk népszerűségének növekedését szakértők is megerősítik. Bali Dávid, a Believe zenei disztribúció kiadói kapcsolatokért felelős vezetője szerint a műfajon belül mindig volt tér a formanyelvi határok feszegetésére, és a társadalmi érzékenység, valamint a düh csatornázása központi szerepet játszott a szubkultúrában.

A kortárs hardcore egyik legfontosabb albuma a Turnstile zenekar Glow On című lemeze, amely a mainstreamet is meghódította. A zenekar már közel másfél évtizede dolgozik sikerén, és a Glow On albummal olyan kapukat nyitott meg, amelyek korábban zárva voltak a hardcore előtt.

A magyar hardcore színtér is évtizedes múltra tekint vissza, és a mai napig virágzik. Jakab Zoltán, a Newborn és a Bridge to Solace énekese szerint a színtér mindig is progresszív volt, és a kilencvenes években a Victory Records által kiadott zenekarok, mint az Earth Crisis, a Strife és a Snapcase, új hangzást hoztak be. A magyar színtér a külföldi példákhoz hasonlóan nagyvárosok köré szerveződött, és számos vidéki zenekar is inspirációt nyújtott.

A hardcore punk jövője bizonytalan, de a műfaj képviselői közül egyre többen ütik át a műfaj eddigi határait. A Turnstile és a Speed például már saját cipőmodellekkel jelentkeztek, a Soul Glo pedig a Tiny Deskben is megjelent, ami azt mutatja, hogy a hardcore lendülete egyelőre nem hagy alább.

A hardcore punknak szentelt playlistünkön a legtöbb, a cikkben említett zenekar mellett régi legendákat és újabb, eldugott kincseket is találhatunk.