A II. SopronFest lezárult: ötvenezer látogató és különleges programok

Mintegy ötvenezer látogató szállta meg a magyar várost a SopronFest alkalmából, ahol 80 helyszínen 300 program várta a vendégeket. A pünkösdi hétvégén harmincötezer vendég érkezett a Lővérekbe, és az egész héten át tartó rendezvényekre összesen közel ötvenezer látogató látogatott el a Hűség Városába.

A SopronFest egy újszerű és tartalmas programmal indította az idei fesztiválszezont, ahol koncertek, beszélgetések, kiállítások, túrák, gasztronómiai és irodalmi események várták a látogatókat. A város különböző pontjain harminc kiállítás kapott helyet, többek között a „A Hűség Városa” című tárlat, amit Lévai Anikó nyitott meg, és ahol olyan művészek alkottak, mint Ef Zámbó István, Sibitka Panni és Bereczki Kata. A fesztivál keretében megvalósult Telekom PodcastFesten pedig Kadarkai Endre, Ördög Nóra és Kende-Hofherr Krisztina is mikrofon mögé ültek, míg Áder János, Tari Annamária, Szabó Béla, Nánási Pál és Weiler Péter a boldogság és a mesterséges intelligencia témájában beszélgettek. Puzsér Róbert és Sebestyén Balázs „párbaját” pedig már közel félmillióan látták a YouTube-on.

A Fő téri Soproni Sörnapokon olyan előadók léptek fel, mint a Kispál és a Borz, a holland Kraak & Smaak, vagy Demjén Ferenc, és a gasztronómiai programokon Bíró Lajos, a Kistücsök Étterem csapata, Mautner Zsófia, Szabi, a pék és Gianni is részt vettek. A pünkösdi hosszú hétvégén a Lővérekben felállított színpadokon Azahriah és a Halott Pénz is koncertezett, akik csak ezen a fesztiválon vállaltak fellépést az év első felében.

Azahriah a Csillagok Városa projekt keretében egy valódi szobor-széket kapott ajándékba Ef Zámbó István alkotásaként, amit a jövőben Sopronban lehet majd megtekinteni. Dr. Farkas Ciprián polgármester hangsúlyozta, hogy Sopron nem maradhat ünnep nélkül, és a fesztivál alapítói hosszú távon is fenntartható és emberi léptékű eseményt szeretnének létrehozni. A következő, III. SopronFest 2025-ben június 6. és 8. között kerül megrendezésre.