A szlovák belügyminiszter szerint a testőrök mentették meg Robert Fico életét

Szlovákia belügyminisztere, Matus Sutaj-Estok elmondta, hogy a testőrség kifogástalan munkát végzett a Robert Fico elleni merénylet idején és tulajdonképpen ők mentették meg a szlovák miniszterelnök életét. A belügyminiszter szerint a közjogi méltóságok biztonságát meg kell erősíteni és az ellenük szóló fenyegetéseket komolyan kell venni, továbbá kijelentette, hogy nem mond le posztjáról, hiába követelik tőle az emberek.

Matus Sutaj Estok a TA3-nak adott interjúban beszélt arról, hogy a testőrök nem hibáztak a helyszínen, és a legmagasabb közjogi méltóságok védelmét a XXI. századi normáknak megfelelő minőségűre kell fejleszteni. A Paraméter szemléje szerint a miniszter elmondta, hogy a támadás politikai jellegű volt, amit a támadó szavaiból lehetett megállapítani, de a vizsgálat még folyik, és ő nem avatkozhat bele közvetlenül. A közösségi médiában folyamatos fenyegetőzések vannak, amiket a rendőrség vizsgál.

Ha valaki azt mondja, hogy a támadónak be kellett volna teljesítenie a tervét, az nem vicc – tette hozzá Matus Sutaj Estok.

A belügyminiszter kiemelte, hogy a dezinformátorokkal, a közjogi méltóságokkal és újságírókkal fenyegetőzőkkel szemben továbbra is határozottan lépnek fel. A közjogi méltóságok lakhelyének biztosítására is nagyobb figyelmet fordítanak majd.

Nem értem, hogy képesek valamilyen világbajnok fotelhuszárok értékelni a testőrök munkáját – vélekedett, miközben nyomatékosította, hogy a testőrök a lehető legmagasabb minőségben végezték a munkájukat.

Nem mond le

Bár több belső vizsgálat is indult a testőrök munkája és a rendőrségről kiszivárgott videó miatt, Estok mégis kijelentette, hogy „az összes szerv azt tette, amit tennie kellett.”

Nem gondolom azt, hogy bármiben is hibáztunk volna – jelentette ki a szlovák belügyminiszter.

Estok nem lát okot arra, hogy lemondjon posztjáról, ebben a gondolatában osztozik Robert Kalinák védelmi miniszter és miniszterelnök-helyettes is. Pavel Krejcí, a közjogi méltóságok védelméért felelős hivatal igazgatója is maradhat a posztján, legalábbis a Napunk értesülései szerint. Közben Robert Fico miniszterelnök még mindig élet és halál között lebeg a besztercebányai kórházban, ahol már több életmentő műtéten is át kellett esnie a hasát ért lövés következtében.