A közmédia alkotmányjogi panasza elutasítva

A közmédia alkotmányjogi panasszal fordult az Alkotmánybírósághoz, mivel úgy vélték, hogy a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) és a Kúria döntése sérti a sajtószabadságot, de az Alkotmánybíróság nem fogadta be a panaszt.

A Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. azért kereste meg az Alkotmánybíróságot, mert álláspontjuk szerint a NVB által hozott, és a Kúria által is jóváhagyott döntés, amely szerint törvénysértő volt a Híradóban lejátszani a Fidesz politikusainak kampányvideóit, sérti az Alaptörvény IX. cikk (1)-(2) bekezdésében foglalt véleménynyilvánítás szabadságához és sajtószabadsághoz fűződő jogaikat.

Az Alaptörvény érintett bekezdései kimondják, hogy mindenki jogosult a véleménynyilvánítás szabadságához, és hogy Magyarország elismeri és védi a sajtó szabadságát és sokszínűségét.

Azonban az Alkotmánybíróság nem látott alapot a panasz érdemi vizsgálatára, mivel nem találták, hogy az alapvető alkotmányjogi jelentőségű kérdést vagy az alaptörvény-ellenesség kételyét felvető ügy lenne.

Az NVB korábban, a Momentum Mozgalom kifogása nyomán, megállapította, hogy a közmédia megsértette a választási eljárásból fakadó kötelezettségét, amikor a Híradóban Menczer Tamásnak és Vitályos Eszternek, a Fidesz politikusainak kampányfilmjeit sugározta. Bár bírságot nem szabtak ki, de az NVB eltiltotta őket a további jogsértéstől.

A közmédia az NVB döntését követően ismét lejátszotta Menczer Tamás szavazásra buzdító videóját a Híradóban, bár a videó végén lévő "Június 9-én csak a béke, csak a Fidesz" szlogent ekkor már levágták. A Momentum Mozgalom ezt követően ismét kifogást emelt az NVB-nél, de a Bizottság ezt a kifogást már elutasította.