Vendégmunkások nem szavazhatnak a júniusi választásokon

Magyarországon dolgozó vendégmunkások nem vehetnek részt a június 9-i választásokon, azonban az önkormányzati voksoláson 1300 menekült és további mintegy 34 ezer huzamosan tartózkodó külföldi szavazhat.

A közösségi médiában terjedő hírekkel ellentétben a Magyarországon dolgozó vendégmunkások, mint például a vietnami lakatosok, filippínó hegesztők, kirgiz gyári munkások vagy indiai raktárosok, nem jogosultak részt venni a június 9-i választásokon. Az önkormányzati választáson azonban lehetőségük van szavazni, ha menekült státuszuk van, vagy huzamos tartózkodási jogosultsággal rendelkeznek.

A félreértések oka lehet egy Alaptörvénybe foglalt mondat, amely kimondja, hogy Magyarországon menekültként elismert vagy huzamos tartózkodási jogosultsággal rendelkező minden nagykorú személynek joga van a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán választóvá válni.

A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint összesen 35671 személy rendelkezik ezzel a jogosultsággal, amely a következőképpen oszlik meg:

  • 34371 fő huzamos tartózkodási jogosultsággal rendelkezik
  • 1300 fő menekült státuszú.

A menekült státuszú személyek azok, akik üldöztetéstől való megalapozott félelem miatt kértek és kaptak menekült státuszt. A huzamos tartózkodási jogosultságúak közé tartoznak azok, akik korábban letelepedési vagy bevándorlási engedélyt, illetve nemzeti letelepedési engedélyt vagy tartózkodási kártyát kaptak.

A vendégmunkások, akik rövid tartózkodásra jogosultak, nem szavazhatnak, mivel a szavazati jog csak a huzamos tartózkodási jogosultsággal rendelkezőkre vonatkozik.

Az összesen kevesebb, mint 36 ezer szavazó nem tekinthető jelentősnek az önkormányzati választásokon részt vevő több mint 7,8 millió választópolgárhoz képest. Az összevont választáson többféle szavazólap lesz, attól függően, hogy milyen településtípuson voksolunk, és a tízezer főnél kisebb lakosságszámú településeken egy lapon több helyre is lehet X-et tenni.