Lajos Béla visszalépésének okai

Lajos Béla, a Színes Erzsébetváros polgármesterjelöltje a Partizán élő adásában beszélt arról, hogy miért döntött úgy, hogy mégsem a Tisza Párt jelöltje lesz a VII. kerületben. A jelölt elmondása szerint nem várták a Tisza Párt feljövetelét, de amikor Magyar Péter pártja polgármesterjelölti pozíciókat hirdetett, jelentkezett a lehetőségre. Egy hónapig várt a pozitív döntésre, de a Színes Erzsébetváros csapatának bemutatása után nem mindenki fogadta örömmel az addigi függetlenség elvesztését, ezért végül úgy döntött, hogy nem vállalja a jelöltséget.

Lajos Béla a vádakra reagálva, miszerint szélsőliberális és melegjogi lobbista, kijelentette, hogy ezek a támadások nem befolyásolták döntését, és visszautasítja őket. A Színes Erzsébetváros és a Szimpla Kert közötti állítólagos együttműködés kapcsán pedig hangsúlyozta, hogy csupán sejtetések hangzottak el, és próbálják őt a helyi vendéglátókkal összemosni.

A kampányköltségekkel kapcsolatban Lajos elmondta, hogy azok nem érik el az 5 millió forintot, és a támogatások belföldi magánszemélyektől származnak transzparens módon. A VII. kerületi bulinegyed problémáit is ismeri, mint helyi lakos, és bár az oda tervezett rendőrörsöt üdvözli, politikai mentőmellénynek tartja, amit a jelenlegi DK-s polgármester, Niedermüller Péter kap a kormánytól.

Lajos Béla, a Színes Erzsébetváros Egyesület alapítója és elnöke, 2023 decemberében még azt nyilatkozta, hogy önállóan indítanak polgármesterjelöltet a VII. kerületben. Május 1-jén azonban a Tisza Párt bejelentette, hogy ő lesz a jelöltjük, de két nappal később már arról írt, hogy mégis a Színes Erzsébetváros civil szervezettel indul.

A Mi Hazánk házi lapja, a Magyar Jelen, és a Megafon tagjai Lajos Bélát zsidóbarátsággal és LMBTQ-aktivizmussal támadták, utóbbiak pedig az amerikai nagykövettel, David Pressmannal készült képével is alátámasztották állításaikat. Magyar Péter a visszalépés után elmondta, hogy nem az LMBTQ aktivizmusa miatt nem vállalták fel Lajost, hanem mert a civil szervezet úgy ítélte meg, hogy nagyobb esélyük van önállóan indulva. A Tisza Párt a fővárosi önkormányzati választásokon két fideszes és két ellenzéki vezetésű kerületben indít polgármesterjelöltet, és listát is állítottak a fővárosi közgyűlésbe.