Zivatarokra számíthatunk a késő esti órákban

A mai nap folyamán az északkeleti részen több napsütésre lehet számítani, de estétől délnyugat felől záporok és zivatarok érkeznek.

A csütörtöki időjárás közepesen vagy erősen felhős lesz, különösen az északkeleti harmadban, ahol a legtöbb napsütés várható. A nap nagy részében csak helyenként alakulhat ki kisebb eső vagy zápor. Azonban estétől változik a helyzet, és délnyugat felől egy kiterjedt csapadékzóna érkezik záporokkal és zivatarokkal.

A HungaroMet veszélyjelzésében figyelmeztet, hogy éjfélig elsősorban a nyugati és délnyugati területeken lehet számítani felhőszakadásra, jégesőre, valamint óránkénti 60-80 kilométeres sebességű viharos szélre. Hat vármegyében zivatar miatt kiadták az elsőfokú, citromsárga figyelmeztetést, Zalában pedig felhőszakadásra is figyelmeztetnek. Jelenleg felhőszakadás miatt 4 megyében (Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala, Somogy), zivatar miatt 10 megyében (Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala, Veszprém, Fejér, Somogy, Tolna, Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád) első szintű (sárga) figyelmeztetés van érvényben.

Éjszaka egy nagyobb kiterjedésű záporos, zivataros rendszer várható, amely péntek reggelig északkelet felé haladva az ország északkeleti harmadát kivéve széles területeken okozhat zivatarokat. Az éjszaka folyamán a rendszer környezetében viharos széllökések (60-75 km/h), helyenként felhőszakadás (25-35 mm), esetleg jégeső is előfordulhat, jellemzően kisebb méretű, de akár 0,5-1 centit elérő jégdarabokkal. A csütörtök este-péntek este közötti 24 óra során területi átlagban az ország nagyobb részén meghaladhatja a 10 mm-t, de intenzívebb záporok, zivatarok környezetében lokálisan ennek többszöröse is leeshet.

A nappali hőmérsékletek 20 és 26 fok között alakulnak, de a nyugati határnál valamivel hűvösebb is lehet. A késő esti órákra a hőmérséklet 14 és 19 fok közé hűl le. A délkeleti, keleti szél megélénkül, a Győr-Szeged szélcsatornában meg is erősödik, amit néhol viharos lökések kísérhetnek.

Fokozódik a fülledtség

Csütörtökön sem várható még fronthatás, de egyre nedvesebb légtömegek érkeznek fölénk, fokozódik a fülledtség. Sokan tapasztalhatnak fokozódó feszültséget, idegességet, többeknél szédülés jelentkezhet. Szaporodnak a szív- és légzési panaszok és a rosszullétek. Sok ember esetében jelentkeznek erősebben a szorongásos, pánikszerű reakciók. A többfelé erős szél fokozhatja a fejfájásos tüneteket. 11 és 15 óra között a napos tájakon és időszakokban az UV-sugárzás erős lesz, ezért a szabadban ajánlott gondoskodni bőrünk megfelelő védelméről.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras