Az ügyvédi titok és határai

Az ügyvédi titok az ügyfél és az ügyvéd közötti bizalmi viszony alapköve, amely már akkor keletkezik, amikor az ügyfél tanácsot kér egy ügyvédtől, függetlenül attól, hogy büntetőeljárás van-e folyamatban vagy sem. Az ügyvédi titok megsértése esetén fegyelmi eljárás indítható az illetékes kamaránál.

A gyermekvédelmi törvényhez benyújtott módosítási javaslat kapcsán felmerült kérdésre válaszolva, Orosz Balázs ügyvéd kijelentette, hogy a gyónási és az ügyvédi titok azok az abszolút titkok, amelyeket csak Isten feloldozhat.

Ki rendelkezhet az ügyvédi titokról?

Baranyi Bertold ügyvéd szerint az ügyvédi titok az ügyfél bizalmán alapul, és a titoktartás minden olyan tényre és adatra kiterjed, amelyről az ügyvéd hivatásának ellátása során tudomást szerez. Az ügyvédi titok az ügyfél vagy jogutódja rendelkezésére áll, még akkor is, ha az információ eredetileg nem tőle származik.

A titoktartás és a nyilvánosság

Az ügyvédi titoktartási kötelezettség a baráti beszélgetésekre és sajtónyilatkozatokra is vonatkozik. A nyilvánosság előtti megszólaláshoz az ügyfél hozzájárulása szükséges, és az ellenérdekű fél tiltakozása ellenére is sor kerülhet az ügy nyilvánosság elé tárására.

Kivételek az ügyvédi titoktartás alól

Az ügyvédi titok feltárható fegyelmi és hatósági ügyekben, büntetőeljárásban a védekezéshez szükséges mértékben, valamint bűncselekmény felderítéséhez és bizonyításához szükséges esetekben.

A védői titok kezdete

Ibolya Tibor, a legfőbb ügyész bűnügyi helyettese szerint a védői titok akkor kezdődik, amikor az ügyfél tanácsot kér egy ügyvédtől büntetőügyben, függetlenül attól, hogy van-e már folyamatban büntetőeljárás. Garajszki Zoltán ügyvéd az Alaptörvényre hivatkozva hangsúlyozza, hogy a védelemhez való jog minden eljárás szakaszában fennáll, és nem korlátozódik a gyanúsítotti státuszra.

(Borítókép: Völner Pál a Schadl–Völner-per tárgyalásán 2023. február 17-én. Fotó: Németh Kata / Index)