Mozgás Receptre: Új kezdeményezés indul a háziorvosoknál

Elindul a Mozgás Receptre program, amely lehetővé teszi, hogy a háziorvosok receptre írják fel a mozgást, így a lakosság ingyenes sportolási lehetőségekhez juthat. A kezdeményezéshez már 24 önkormányzat csatlakozott, és a program a települési önkormányzatok, valamint a sportlétesítmények együttműködésével valósul meg.

Magyarországon a mozgásszegény életmód komoly egészségügyi problémákat okoz, naponta 37 ember hal meg ebben az összefüggésben. Az országban a születéskor várható élettartam jelentősen elmarad az Európai Unió átlagától, a nők esetében 3,9, a férfiaknál pedig 5,1 évvel. Az Eurobarométer felmérése szerint a magyar lakosság 59 százaléka soha nem sportol, ami jelentősen magasabb, mint a többi vizsgált országban, ahol ez az arány Finnországban 8, Svédországban 12, Szlovéniában 25, Csehországban pedig 26 százalék.

A WHO kutatásai is alátámasztják, hogy az életmódunk kulcsfontosságú az egészségi állapotunk szempontjából, és hogy a betegségek megelőzése egyszerűbb és olcsóbb, mint a gyógyítás. Ebből kifolyólag indult el az Aktív Magyarország Program, amelynek részeként a Mozgás Receptre program is megvalósul, a Magyar Életmód Orvostani Társaság (ÉMOT) gondozásában, számos helyi önkormányzat, civil- és betegszervezet támogatásával.

A program nemzetközi példákra is támaszkodik, mint például az Új-Zélandon bevezetett „Zöld recept”, amely már Svédországban, az USA-ban és Nagy-Britanniában is elterjedt. Magyarországon a XII. kerületi Hegyvidéki Önkormányzat volt az első, ahol 2022-ben elindult a zöld recept program.

A Mozgás Receptre program egészségszakmai hátterét a Magyar Életmód Orvostani Társaság biztosítja, valamint a központi kommunikációs eszközöket, mint például a www.mozgasreceptre.hu honlap és a közösségi oldalak működtetését. A háziorvosok szerint a gyógyítás során a legfontosabb életmódtényezők közé tartozik a dohányzás elhagyása és a rendszeres mozgás.

A program sikerességéhez elengedhetetlen a települési önkormányzatok együttműködése, akik segítik a programinformációk terjesztését a háziorvosok és a lakosság körében, és bevonják a helyi sportlétesítményeket, ahol a receptet kapó páciensek ingyenes mozgási lehetőségeket élvezhetnek.