Markáns hidegfront érkezik, esővel és zivatarokkal

Csütörtök estétől egy markáns hidegfront érkezik délnyugat felől, ami jelentős csapadékkal érkezik, a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzése szerint.

Csütörtök napközben a délnyugati tájakon a fátyolfelhőzet megnövekszik, és helyenként gyenge eső is előfordulhat. A vastagabb felhőzet északkelet felé halad, miközben szakadozik, és gomolyfelhők is képződnek, így többnyire közepesen vagy erősen felhős időre lehet számítani kisebb esővel, záporral együtt. A nap nagy részében az északkeleti országrészben a legtöbb napsütésre számíthatunk, míg a délkeleti, keleti szél sokfelé megélénkül, a Győr-Szeged szélcsatornában meg is erősödhet, néhol viharos lökések kísérhetik.

A hidegfront hatására csütörtök este a délnyugati tájakon kezdődnek a záporok és zivatarok, majd a csapadékzóna északkelet felé terjed, így péntek estig az ország nagy részén várható eső, zápor, zivatar. A lehulló csapadék mennyisége területi átlagban az ország nagyobb részén meghaladhatja a 10 millimétert, de helyenként, intenzívebb záporok és zivatarok esetén, ennek többszöröse is leeshet. Az esti, késő esti óráktól az éjféli órákig az ország délnyugati felében elszórtan zivatarok előfordulhatnak, melyekből felhőszakadás (~ 30 mm), jégeső (1 cm körüli vagy alatti átmérővel), viharos (60-80 km/h) szél kialakulhat, intenzív villámtevékenységgel.

Péntek napközben az összefüggőbb csapadékzóna északkelet felé mozog tovább, így délnyugatról kezdve a Dunántúlon, majd később keletebbre is szárazabb légtömeg érkezik. A front hátoldalán azonban még előfordulhatnak záporok, néhol zivatarok. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 8 és 14 fok között alakul.

A pünkösdi hosszú hétvégén a légkör továbbra is labilis marad, így több helyen kialakulhatnak záporok, zivatarok. Szombaton a helyenként párás, ködös hajnalt követően napközben sok lesz a napsütés, csak néhol északon-északkeleten fordulhat elő futó zápor, esetleg zivatar. Pünkösdvasárnap és pünkösdhétfőn sok lesz a napsütés, de főként északkeleten és vasárnap nyugaton, északnyugaton erőteljesebb lehet a gomolyfelhő-képződés, és ezeken a tájakon elszórtan záporok, zivatarok is kialakulhatnak. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 20 és 26 fok között várható, a nyugati határnál ennél kissé hűvösebb maradhat az idő. Késő estére 14 és 19 fok közé hűl le a levegő. A szeles időben 15 és 27 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet, a tartósabban borult, csapadékos északi tájakon lesz a leghűvösebb. Délutánonként 22-28 fok valószínű, a hajnalok pedig enyhék lesznek.