Megrázó dokumentumfilmen az alkoholizmussal terhelt modernkori szolgasors

Moharos Attila filmrendező a Szolgának születtek című dokumentumfilmjével a modern kori szolgasorsot és az alkoholizmus sújtotta életeket mutatja be. A film a Nemzeti Filmintézet támogatásával készült, és a Hír TV-ben lesz látható.

Moharos Attila, aki maga is az Ormánságból származik, negyedszázada követi egy székelyföldi család két fiának életét, és ezt a történetet dolgozza fel a Szolgának születtek című filmjében. A dokumentumfilm a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem mesterkurzusán került bemutatásra, ahol a szakma jeles képviselői és hallgatók is részt vettek a vetítésen.

A film két főszereplője, Fülöp Csaba és Levente, a Sóvidékről származó székely fiúk, akik már tizenéves korukban szolgaként éltek, és a családi élet nehézségei miatt nevelőszülőkhöz vagy intézetbe kerültek testvéreikkel ellentétben. A dokumentumfilm kezdetén megtudjuk, hogy Csaba metszőfogát részeges apjuk ütötte ki.

A Szolgának születtek négy különböző időpontban készült rövidfilmből áll össze, amelyek önállóan is sikeresek voltak különböző fesztiválokon. A rendező, Moharos Attila az Indexnek adott interjúban elmondta, hogy a film témája a gyermeki kiszolgáltatottság, és hogy a fiúkat a szüleik két osztály elvégzése után kivették az iskolából, és gazdákhoz adták őket.

A film egyik legmegrendítőbb jelenete Csaba halálával kapcsolatos, aki 31 éves korában öngyilkos lett. A dokumentumfilm bemutatja, hogy a tragédia nem törvényszerű, hiszen a család többi tagja közül néhányan tanulási lehetőséget kaptak, és normális életet élnek.

A Szolgának születtek bemutatója után a MOME auditóriumában pódiumbeszélgetésre került sor, ahol felmerült, hogy a film tipikusan székelyföldi történetet dolgoz fel-e, de a rendező szerint a gyermeki kiszolgáltatottság sokfelé létező probléma.

A Mesterkurzusok sorozat, amelynek keretében a filmet bemutatták, egyre nagyobb elismerést szerez a filmes szakmában. Kollarik Tamás PhD, aki idén megkapta a Nemeskürty-díjat, és Gorka-Focht Máté doktorandusz, oktató vezetik a kurzusokat, amelyek során olyan neves alkotók munkáit mutatják be, mint Csupó Gábor vagy Rófusz Ferenc. Kollarik elmondása szerint a program célja az érték és minőség bemutatása, és a Szolgának születtek című film meghívása is ezt a célt szolgálja.