Volkswagen Up használtan: mit várhat?

A Volkswagen Up tizenkét évig volt jelen a piacon, és 2023 őszén szűnt meg a gyártása. Használtan vásárolva számos előnyt és hátrányt kell mérlegelni, valamint a használtautó-piaci árak is változatosak.

A Volkswagen Up a márka legkisebb modelljeként szolgált, és a gyártó nem alkalmazott rajta nagyobb dizájnváltozásokat. A széles konfigurációs lehetőségeknek köszönhetően széles vásárlói réteget célozott meg, és előnyére vált, hogy a Volkswagen más modelljei árkategóriában emelkedtek, így az Up relatíve kedvező áron maradt elérhető.

Az Up egy 3,60 méter hosszú, kompakt autó, amelynek parkolásához csupán 5,8 négyzetméter hely szükséges, ez pedig különösen előnyös a zsúfolt városokban. A háromajtós és az ötajtós változatok mellett a karosszéria szögletes, mégis elegáns tervezése és a nagy ablakok tágas belső teret biztosítanak. Az első ülések kényelmesek, míg a hátsó ülések inkább gyerekek számára elegendőek.

A modellfrissítéseknek köszönhetően az Up vonzó maradt a vásárlók számára. A kivitelezés 2014-től javult, 2016-ban pedig a modell ráncfelvarráson esett át, új külcsínt és színválasztékot kapva. A benzines részecskeszűrők 2018-ban kerültek bevezetésre. Az elektromos E-Up modell, amely 2013-ban jelent meg, 82 lóerős teljesítménnyel és kezdetben 18,7 kWh-s akkumulátorral rendelkezett, amit 2019-ben 32,3 kWh-ra frissítettek. Az E változat hátrányai közé tartozik a kezdetben beszerelt, alacsony teljesítményű fedélzeti töltő és a feláras CCS töltési csatlakozás. A földgázos változat ritkaságnak számít, míg a Cross Up egy enyhe crossover modellként, a Load Up pedig kis furgonként jelent meg.

Az Up utastere apró, de figyelemre méltó részletekkel van tele, mint például a teljesen üvegezett hátsó ajtó és a VW Bogarat idéző műszerfal. A szórakoztató elektronikai funkciók alapvetőek, de a felár ellenében a saját okostelefonunkat is csatlakoztathatjuk a fedélzeti rendszerhez.

A Volkswagen Up kisautóként magabiztos és kiegyensúlyozott vezetési élményt nyújt. A felfüggesztés beállítása sikeres, és nem ismertek korai kormánymű- vagy csapágyproblémák. A 60 lóerős benzinmotorral rendelkező változat városi környezetben agilis, míg a 90 lóerős TSI turbós benzinmotorral már az autópályán is megállja a helyét. A GTI változat pedig különösen szórakoztató, 8,8 másodperc alatt gyorsul 0-ról 100 km/órára, és 200 km/óra a végsebessége.

Előnyei:

  • Kiegyensúlyozott járműkoncepció.
  • Hajtásrendszerek széles választéka.
  • Kedvező fenntartási költségek.

Hátrányai:

  • Gyenge alapfelszereltség.
  • Fáradt alap benzinmotor.
  • Régebbi, mérsékelt hatótávolságú e-Up-modellek.

Gyenge pontok:

A fékek nem túl stabilak, az ASG automata váltó gyakran rángatózik, és a földgázos, valamint az elektromos változatok meghibásodása esetén a javítások drágák lehetnek. Tizenegy visszahívást nyújtottak be a gépjármű-felügyelethez.

Használtautó-piaci ára:

A használt Volkswagen Upokat egyik legnagyobb magyarországi apróhirdetéses oldalon 2 millió 120 ezer forinttól lehet megtalálni, amennyiben a jármű maximum 10 éves és legfeljebb 100 ezer kilométert futott. A legtöbb autóért körülbelül 3 millió forintot kérnek az eladók.