III. Károly brit király első hivatalos festett portréjának leleplezése

A Buckingham-palotában kedden bemutatták III. Károly brit király első hivatalos festett portréját, amelyet Jonathan Yeo készített, a király koronázása óta ez az első ilyen alkotás.

Jonathan Yeo, a neves portréfestő, aki korábban olyan hírességeket örökített meg, mint Idris Elba, Cara Delevingne, Sir David Attenborough, Nicole Kidman, Malála Júszafzai, valamint a korábbi miniszterelnökök, David Cameron és Tony Blair, most III. Károlyt ábrázolta a vásznon. Yeo munkáit korábban a Királyi Művészeti Akadémián és a washingtoni Nemzeti Portré Galériában is kiállították, és ő festette meg Kamilla brit királynét és a néhai Fülöp herceget is.

A király 2021 júniusa és 2023 novembere között négy alkalommal ült modellt a festőnek a gloucestershire-i Highgrove-ban és a londoni Clarence House-ban. A művész az uralkodóról készült rajzok és fényképek alapján is dolgozott, hogy a két modellülés között haladni tudjon. A portré elkészítésére a megbízatást a Drapers’ Company-tól kapta, amely az egyik legősibb angol céh.

A hatalmas, 2,6 méter magas és 2 méter széles alkotás a brit hadsereg egyik alakulata, a Welsh Guards vörös díszegyenruhájában, ugyancsak a vörös különböző intenzív árnyalataiban játszó háttér előtt ábrázolja a királyt. Yeo a portré kapcsán elmondta: „Amikor elkezdtem ezt a projektet, Őfelsége a király még Ő Királyi Felsége, a walesi herceg volt, és akárcsak az általam festett, a válla felett lebegő pillangó, ez a portré is fejlődött, ahogy a portré alanyának a közéletben betöltött szerepe átalakult”. Hozzátette, hogy célja az volt, hogy a királyi portréfestészet hagyományaira utaljon, de úgy, hogy az a 21. századi monarchiát tükrözze, és mindenekelőtt az alany mély emberi mivoltát közvetítse.

A 75 éves uralkodót korábban rákkal diagnosztizálták, majd kezelést is kapott, orvosai pedig a múlt hónapban engedték neki, hogy visszatérhessen a közfeladatokhoz. Azóta egészségi állapotáról annyit árult el, hogy a kemoterápia miatt elvesztette az ízérzékelését.

A portré csütörtöktől egy hónapig Philip Mould neves angol műkereskedő, művészettörténész és médiaszemélyiség londoni galériájában lesz ingyenesen megtekinthető. Végleges kiállítóhelye augusztustól a jelenleg jótékonysági és ismeretterjesztő szervezetként működő The Drapers' Company díszes londoni székháza, a Drapers' Hall lesz.

Eredetileg nem királyi portrénak készült a festmény, hiszen amikor Yeo 2020-ban munkához látott, a jelenlegi uralkodó édesanyja, II. Erzsébet királynő ült a brit trónon, Károly pedig trónörökösként a walesi hercegi címet viselte. A királynő 2022 szeptemberében elhunyt, és halálának pillanata óta Károly az Egyesült Királyság uralkodója. A portrénak 2022-re, Károly tagságának 50. évfordulójára kellett volna elkészülnie. II. Erzsébet királynő halála és Károly trónra lépése után azonban a feladat is módosult: Jonathan Yeo megbízatása immár arra szólt, hogy az új uralkodó első hivatalos portréját vesse vászonra.

III. Károly királyt tavaly májusban koronázták meg a londoni Westminster-apátságban, az angol-brit monarchia ősi koronázótemplomában, így a kedden felavatott friss portré az uralkodó első hivatalos képmása a koronázási ceremónia óta.