Új szuperkontinens alakulhat ki a Földön

Kutatók szerint a Föld lemezeinek mozgása alapján a jövőben egy új szuperkontinens jöhet létre, amely teljesen megváltoztatja majd a bolygónk arculatát.

Körülbelül 200 millió évvel ezelőtt a Pangea nevű utolsó szuperkontinens darabokra tört, és a kontinensek a lemeztektonikai hatások révén eljutottak a mai helyükre. A kontinentális vándorlás azonban nem állt meg, és a számítógépes modellek segítségével a tudósok már képesek előrejelezni, hogy a Föld milyen lehet évmilliók múlva.

Az elmélet, hogy a kontinensek egykor egyetlen ősi kontinens részei voltak, Alfred Wegner német meteorológus nevéhez fűződik, aki 1912-ben vetette fel ezt a gondolatot. Az elméletet az 1960-as években sikerült bizonyítani a kor technológiájának segítségével.

Az Advancing Earth and Space Sciences (AGU) kutatói egy modellt készítettek, amely azt vizsgálja, hogy az ár-apály jelenség hogyan befolyásolja a tektonikus lemezek mozgását. Egy frissített modell szerint 250 millió év múlva egy új szuperkontinens, a Pangea Proxima alakulhat ki.

Mattias Green, a walesi Bangor Egyetem kutatója szerint a szimulációk nem csupán a Föld jövőbeli kinézetének megjósolására szolgálnak, hanem arra is, hogy jobban megértsük a tektonikai lemezek mozgását és annak hatásait azokra, akik a lemezhatárok közelében élnek.

A kutatások azt is megállapították, hogy a Föld jelenleg egy erős árapály-energia időszakát éli, amely még körülbelül 20 millió évig tart. Ezt követően az óceáni medencék egyetlen hatalmas víztestet alkotnak majd, ami csökkentett hullámzást eredményez, és ezáltal az óceánfenék oxigénhiányossá válhat, ami az ottani élet kihalásához vezethet.