Több száz vállalkozó várja a napelemes pénzét az államtól

Több száz vállalkozó hónapok óta arra vár, hogy az állam kifizesse a munkáját, mivel a napelemek telepítésére és egyéb energetikai beruházásokra igényelt állami támogatások kifizetése késik.

2023-ban a napelemek telepítésére 3 millió forintot, míg további energetikai fejlesztések esetén, mint például hőszivattyú és ablakcsere, akár 11 millió forintnál is több vissza nem térítendő állami támogatást lehetett igényelni pályázat útján. A vállalkozók azonban hónapok óta várnak a kifizetésekre, és sokan csak az előleget kapták meg.

Egy megkérdezett vállalkozó szerint már több mint egy éve vár 9 millió forintra, és ebben a helyzetben nem ő az egyetlen. A problémával kapcsolatban létrehozott egy Facebook-csoportot, amelyhez rövid idő alatt több mint száz érintett csatlakozott.

Az Építési Minisztérium az informatikai átállásra és a vállalkozók nagy számára hivatkozva kérte a türelmet a kifizetések késedelme miatt. A Magyar Napelem Iparági Egyesület szerint azonban ennél többről van szó, és rendszerszintű problémákat említenek.