Oroszország költségvetési hiánya az idei első négy hónapban

Oroszország költségvetési hiánya az idei év első négy hónapjában elérte a 1484 milliárd rubelt, ami a GDP 0,8 százalékát teszi ki, közelítve az éves előirányzott 1595 milliárd rubel deficithez, a GDP 0,9 százalékához.

Tavaly ugyanebben az időszakban a hiány még nagyobb volt, 3049 milliárd rubel, ami a GDP 1,8 százalékának felelt meg. Az idei első négy hónapban a költségvetési bevételek jelentősen, 50,1 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához képest, elérve a 11 ezer 684 milliárd rubelt, míg a kiadások 21,5 százalékkal haladták meg a tavalyi első négy havi szintet, 13 ezer 168 milliárd rubelre rúgva.

Az olaj- és gázbevételek 4157 milliárd rubelt tettek ki, 82,2 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. Ebben az időszakban a kőolaj árának emelkedése és egy egyszeri ágazati adóbefizetés játszott szerepet a növekedésben, amely egy jogszabályi változás miatt került sorra a negyedik negyedévben.

A költségvetési egyenleg a háború kitörése és a szankciók bevezetése után vált negatívvá, mivel a külkereskedelemhez köthető bevételek csökkentek, és a globális olajáremelkedés hatásait csak részben érezhették meg az oroszok a szankciók miatt. Korábban hasonló olajárak mellett a költségvetés jellemzően többletet mutatott.

A kiadások terén a háború jelenti a legnagyobb tételt, a hadi kiadások jelentősen megnőttek. A katonai célú költekezés hozzájárul a GDP növekedéséhez, ami statisztikai hatásként jelenik meg az orosz gazdaságban, de a növekedés fenntarthatósága békeidőben megkérdőjelezhető.

A negatív egyenlegre reagálva a kormány különadókat vetett ki a vállalatokra, ami szintén hozzájárult a bevételek emelkedéséhez. Nyugati közgazdászok azonban gyakran kérdőjelezik meg a hivatalos orosz adatok megbízhatóságát, mivel bizonyos adatokat, például a katonai kiadások összegét, nem teszik közzé.