Gazprom: Óriási veszteség és korlátozott jövőkép

A Gazprom, Oroszország legnagyobb energetikai vállalata, az elmúlt 25 év legnagyobb éves veszteségét szenvedte el, amelynek oka részben az Ukrajna elleni invázió nyomán csökkent nyugati gázszállításokban keresendő.

A brit védelmi minisztérium legutóbbi jelentése szerint a Gazprom bevételei 2023-ban mintegy 30 százalékkal estek vissza, ami közel 629 milliárd rubel (körülbelül 2500 milliárd forint) éves nettó veszteséget jelent a cég számára. Az orosz invázió következtében a Nyugatra irányuló gázszállítások jelentős mértékben csökkentek, ami érzékenyen érintette a vállalat működését.

A Gazpromnak nem sikerült megszabadulnia az európai piacoktól való függőségtől, és új piacokat találni, így a cég profitszerző képessége legalább 2030-ig korlátozott marad. Az infrastrukturális korlátok miatt az alternatív piacokon csak az Európában elszenvedett veszteségek 5-10 százalékát tudta kompenzálni.

A jövőbeni értékesítések növekedését az új infrastrukturális beruházások, mint például a tervezett Szibéria Ereje 2 gázvezeték, amely Oroszországból Kínába fog földgázt szállítani, eredményezhetik. Az állami vállalatot 2022-ben és 2023-ban jelentős adóztatás érte, ami valószínűleg csökkentette a befektetési képességet és az ösztönzést az alternatív piacok felé történő terjeszkedésre.

A Gazprom tavaly 25 ezer milliárd rubelt (körülbelül 10 ezer milliárd forint) fizetett be az orosz költségvetésbe, ami az orosz kormányzati bevételek 9 százalékát tette ki. A kormány tervei szerint 2024-ben növelni fogják a Gazprom adóterheit, ami hozzájárulhat a vállalat döntéséhez, hogy 2024-ben 15 százalékkal csökkentse befektetéseit.