A sajtó kampányban betöltött szerepéről folyt a vita a Flaszterben

A Magyar Hang Flaszter című műsorában Katus Eszter, az Átlátszó újságírója, Dévényi Istvánnal és Szerető Szabolccsal, a lap újságíróival elemezte az elmúlt hét legfontosabb közéleti eseményeit. Megvitatásra került a Tisza párt sikerének lehetséges oka, az ellenzéki pártok reakciója, és a sajtó kampányidőszakban betöltött szerepe is.

A Magyar Hang polgári hetilap már évek óta rendszeresen tart közéleti vitaműsorokat a Youtube-on, ahol a szerkesztőség tagjai és meghívott újságírók tárgyalják meg a hét legfontosabb történéseit. Az Átlátszó munkatársai is gyakran részt vesznek ezeken a beszélgetéseken, most Katus Eszter volt a vendég.

A beszélgetés apropóját az adta, hogy a Magyar Hang legújabb számában megjelent az Átlátszó négyoldalas melléklete is, amely az újság által feltárt ügyeket ismerteti. Az Átlátszó többek között arról számolt be, hogy sikeres adatperben nyertek a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. ellen, és így derült fény arra, mennyit költött az állam az Ormosszén Zrt. felvásárlására. Emellett szó esett Szijjártó Péter luxusrepülős hivatali utairól, valamint Lázár János állami cégek felügyelőbizottsági tagjainak fizetéseiről is.

A műsorban szóba került az is, hogy a Fenntartható Fejlődés Bizottságának egyik ülését hosszas időpont-egyeztetés előzte meg, de a meghívott minisztériumi képviselők nem jelentek meg, és a kormánypárti tagok is elhagyták a termet, amikor a magyarországi akkus beruházások kerültek napirendre. A beszélgetés során kitértek arra is, hogy öt év alatt megduplázódott a kapcsolati erőszak áldozatainak száma, és hogy a Magyar Nemzet, a Mediaworks és az Origo a legtöbb sajtópert veszítette el az elmúlt évben.

Katus Eszter bemutatta azt az esetet is, amikor két cég közvilágítási tendereket nyert el úgy, hogy kilenc különböző önkormányzat ugyanazt az öt céget kérte fel ajánlattételre, a felhívások szövegezése pedig szinte szóról szóra megegyezett, és a tenderek értéke csak éppen hogy elmaradt a 300 milliós Kbt. 115-ös határértéktől.

A Flaszter adásában továbbá szó esett Magyar Péter és a Tisza párt sikerének lehetséges okairól, az ellenzéki pártok reakcióiról, valamint arról is, hogy a sajtónak milyen feladatai és szerepei vannak a kampányidőszakban, és hol húzódik a magánélet védelmének és a közérdeknek a határa. A teljes beszélgetés megtekinthető a Magyar Hang Youtube-csatornáján.