A kényszerházasság elől menekülő apácáktól a sárkányrepülőző nővérekig

Az apácák fogadalmat tettek arra, hogy vallásuknak szentelik az életüket, és a kifejezés eredetileg a zárda főnöknőjét jelentette. A női rendek élete az imádkozás és a munka elvére épült, és a középkorban a zárdák biztonságot nyújtottak a nők számára.

Az apácák zárt női közösségben, zárdában élnek, és jelen vannak a keresztény felekezetekben, valamint a buddhista és dzsainista vallásban is. A női rendek életét Nursiai Szent Benedek regulái határozták meg, amelyek az istentiszteletre, szerzetesi alázatra, engedelmességre és a mindennapi életre vonatkozó utasításokat tartalmaztak. A középkorban a bencés apácák és a veszprémvölgyi görög kolostor lakói, később pedig a ciszterci és domokos apácák, valamint a klarissza nővérek képviselték a női szerzetességet. A XX. század felé közeledve a női rendek specializálódtak, például tanítórendekké vagy betegápoló rendekké váltak, de a hagyományos zárdai rendiség is fennmaradt bizonyos közösségekben.

Shulamith Shahar A negyedik rend című könyvében azt írja, hogy a zárdák a középkorban menedéket nyújtottak azoknak a nőknek, akik nem akartak kényszerházasságba lépni, vagy féltek a gyermekszülés és az újraházasodási kényszertől. A mai apácák élete azonban már nem hasonlítható össze az elmúlt századok merev zárdai világával. A reggeli imádsággal kezdődő napok mellett sokan filmeket néznek, kertészkednek, sportolnak, és akár sárkányrepülőznek is. Az internetidő pedig a képzési szakaszokhoz kötött.

Antal Alexa Krisztina nővér, a Szent Ferenc Kisnővérei rend tagja a YouTube-on közzétett videójában válaszol a gyakran felmerülő kérdésekre. Elsőként arra reagál, hogy könnyű nekik, hiszen egész nap csak imádkoznak, de ő maga nem tudja, milyen egész nap imádkozni, és ha az apácaélet annyira könnyű lenne, nem érti, miért nem állnak az emberek tömött sorokban a rendházuk ajtaja előtt. A másik gyakori kérdésre, hogy Miért nem mentek férjhez, ha Jézusnak is volt felesége?, Krisztina nővér azt válaszolja, hogy ha Jézusnak lett volna családja, azt az evangéliumok leírták volna, és ő hisz az egyház kétezer éves álláspontjának, és Jézusra bízza az életét, követve őt szüzességben.