Karsai Dániel kegyelmi kérvényére várják Sulyok Tamás válaszát

Karsai Péter reménykedik abban, hogy testvére, az ALS-sel küzdő Karsai Dániel kegyelmi kérvényére választ ad majd Sulyok Tamás köztársasági elnök. A döntésre és a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságának ítéletére is izgatottan várnak.

Karsai Péter, a gyógyíthatatlan betegséggel küzdő Karsai Dániel testvére pénteken az ATV Egyenes Beszéd című műsorában beszélt arról, hogy bár még nem kaptak választ a köztársasági elnöktől, reméli, hogy Sulyok Tamás időt fog szakítani testvére ügyére. Karsai Dániel állapota a tüdőgyulladásból való felépülés után javult, és bíznak benne, hogy a strasbourgi bíróság döntése a hónapban megszülethet.

A testvérek számára fontos esemény a közelgő június 14-i színdarab bemutató, amely Karsai Dániel életét dolgozza fel, és amelynek megélését ő maga is nagyon várja. Karsai Péter elmondta, hogy Dániel maga tervezte meg a darab egyes jeleneteit.

Karsai Dániel a Facebook-oldalán osztott meg egy bejegyzést arról, hogy a kegyelmi kérvényt, amelyet korábban Novák Katalin is megkapott, elküldte Sulyok Tamásnak is. A kérvényben arra kéri az új köztársasági elnököt, hogy tegyen nyilvános nyilatkozatot a gyógyíthatatlan, halálos betegeknek az eltávozásban segítők kegyelemben részesítéséről.

Január 15-én Karsai Dániel személyesen is találkozott Novák Katalinnal, de a korábbi köztársasági elnök februári lemondása miatt az egyeztetések félbeszakadtak. Karsai Dániel a magyar állam ellen indított pert a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán, hogy méltóságteljesen fejezhesse be életét. Április végén azt nyilatkozta, hogy jelenleg nincsenek fájdalmai, és még abban az esetben sem kérné az eutanáziát, ha az Magyarországon engedélyezett lenne.