Tényleg 3 millió forintos négyzetméterárak vannak a Balatonnál?

Az elmúlt hetekben terjedt el a hír, hogy a Balaton-parti lakásfejlesztések négyzetméterárai elérhetik a 3 millió forintot is. Ennek kapcsán megvizsgáltuk az új és használt lakások kínálati árait, valamint a tavaly eladott ingatlanok árait is. Az Eltinga Balatoni Lakáspiaci Riportja, az OTP és az ingatlan.com szakértőinek véleménye, valamint a KSH legfrissebb tranzakciós adatai alapján készült elemzésünkben a tó körüli településeken zajló lakásfejlesztéseket és azok árait is összehasonlítottuk.

Hol, mennyi lakás épül?

Siófokon a legtöbb új lakás épül, ahol az idei első negyedévben 20 projektben mintegy 900 lakás készült el. Keszthelyen 7 projektben több mint 400 lakás épül, míg Balatonlellén 16 projektben szintén 400 lakás épül. Balatonszemesen 6 beruházásban közel 400 lakás valósul meg. Balatonfüreden kevesebb a fejlesztés, ami a korábbi években már sokat épült területek és a 10 lakásosnál kisebb projektek hiánya miatt van.

Mennyibe kerül egy négyzetméter új lakás?

Az új lakások négyzetméterára átlagosan 1,5 millió forint, ami hasonló a fővárosi új lakások áraihoz. Balatonmáriafürdőn az átlagos négyzetméterár kicsivel több mint 1 millió forint, Zamárdiban 1,1 millió forint. Siófokon és Keszthelyen 1,6 millió forint, Balatonfüreden 1,4 millió forint. Csopakon és Tihanyban 1,8-1,9 millió forint, míg Balatonakarattyán 2,5 millió forint a négyzetméterár. A legdrágább fejlesztésben a négyzetméterárak 2,6 millió forint fölé kúsznak.

Mit csináljon, akinek nincs pénze új lakásra?

A használt lakások piacán a nyaralóként hirdetett ingatlanok és a családi házak árait vizsgáltuk. A jó állapotú nyaralók négyzetméterára 700 ezer és 1,1 millió forint között mozog, míg a közepes állapotúaké 500-800 ezer forint között. A családi házak tipikus ára 75 és 150 millió forint között van, Tihanyban azonban a középérték 250 millió forint. A legolcsóbb lakás jelenleg Balatonfűzfőn található, 8 millió forintos áron.

Jó befektetés egyáltalán a Balatonnál vásárolni?

A tavalyi évben a Balatonnál a lakástranzakciók száma visszaesett, és a befektetési célú vásárlások is elmaradtak. Az idei év elején azonban mindkét parton élénkülés tapasztalható. A balatoni ingatlanáremelkedés az országos trendbe illeszkedik, éves szinten 3-4 százalékos drágulással. Jelenleg közel 6000 eladó használt ingatlant hirdetnek a Balaton-parti településeken. A vásárlók többsége üdülési, nyaralási céllal vásárol, és nem feltétlenül a hozamok és a profit maximalizálása a cél.