Kovács András Péter: A humor és az otthon újraértelmezése

Kovács András Péter humorista a Blikknek adott interjúban beszélt jelenlegi önálló estjéről, gyermekkori félelmeiről és a humor gyógyító erejéről.

Kovács András Péter önálló estje, a "Nahát!" című produkciója egy alkoholbeteg családban felnőtt gyerek szemszögéből mutatja be a családi kapcsolatokat és a hazatérés fontosságát. Az előadás október 4-éig látható, ezt követően pedig az "Idővel" című műsorát mutatja be.

A humorista elmondta, hogy gyermekként nem érezte magát otthon a saját házában, mivel az otthon számára veszélyes és bizonytalan hely volt. A feldolgozás hosszú folyamat volt számára, de ma már képes biztonságban érezni magát.

Kovács András Péter számára a humor és az anyagok megírása segített a múlt feldolgozásában. Az írás során nem kap segítséget, így az anyagok hitelesek és önazonosak maradnak.

Amikor egy új esten dolgozik, a humorista számára fontos, hogy az előadás ne csak szórakoztató legyen, hanem gondolati maggal is rendelkezzen, és képes legyen érzelmeket kiváltani a közönségből.

Kovács András Péter elismeri, hogy a humor néha bántó lehet, de igyekszik magát célozni a poénjaival. Az esetleges sértődéseket komolyan veszi, és minden viccet alaposan megfontol.

A humorista úgy érzi, a nevetés segít az embereknek közösen feldolgozni a problémáikat, és nem érzi magát egyedül a saját nehézségeivel.

Kovács András Péter a színpadon tudatos előadóként jelenik meg, de célja nem a társadalom szolgálata, hanem a saját megnyugvása. Szeretné, ha az anyagai önéletrajzként szolgálnának a jövőben.

A családtagjai támogatják őt, és bár a családi történetek jelen vannak az előadásaiban, sosem nevesíti őket, és az általánosságnál nem megy tovább.

Kovács András Péter eredetileg papnak készült, majd jogi diplomát szerzett, és tanár lett. A humor felé fordulása egy véletlen sms-nek köszönhető, amely egy stand-up szervezésről szólt.

A humorista jelenleg kétévente járja körbe az országot az estjeivel, és sikeres podcastot vezet. A fellépések számát csökkentette, a minőségre koncentrálva.

Az egyik podcast formátumában ismert embereket és barátaikat hívja meg, a másikban pedig Gönczi Dorka párkapcsolati mediátorral beszélget egy már létező stand-up anyagának témáiról.