Magna Carta üvegtárolójának rongálási kísérlete Londonban

Környezetvédő aktivisták próbáltak meg összetörni a Magna Carta egyik példányának vitrinjét a londoni brit nemzeti könyvtárban, de a dokumentum sértetlen maradt.

A Just Stop Oil nevű környezetvédő csoport két idős tagja, a 82 éves Sue Parfitt tiszteletes és az 85 éves Judy Bruce nyugdíjas biológiatanár vésővel és kalapáccsal támadtak a Magna Carta üvegtárolójára. A tároló tetején csak felszíni károk keletkeztek, a dokumentum azonban nem sérült meg.

A Scotland Yard szándékos rongálás gyanújával őrizetbe vette a két aktivistát, akik a támadás után egy "A kormány megsérti a törvényt" feliratú transzparenst is kibontottak.

A Magna Carta, amelyet 1215. június 15-én János angol király pecsételt meg, a brit alkotmányosság egyik legfontosabb hivatkozási alapja, és hatással volt többek között az Egyesült Államok alkotmányára is. A British Library két eredeti példányt őriz a négyből.

A Just Stop Oil csoport korábban is végzett hasonló akciókat, például 2022 októberében Vincent van Gogh Napraforgók című festményére öntöttek konzerv paradicsomlevest, és a londoni Nemzeti Galériában Diego Velázquez Vénusz tükörrel című alkotásának védőüvegét is megrongálták.