Gyulai Várszínház: Hatvanéves jubileum sztárokkal és új bemutatókkal

Gyulán, 2024. június 28-tól augusztus 17-ig egy gazdag összművészeti programsorozat keretében ünneplik a Gyulai Várszínház hatvanéves fennállását, számos műfajban kínálva élményeket a látogatóknak.

Az ország első várszínházaként ismert Gyulai Várszínház hatvan évvel ezelőtt, 1964. július 11-én kezdte meg működését. Idén nyáron a történelmi drámától a kortárs prózai színházig, az operettől a musicalen át a jazz-bluesig és a világzenéig terjedő széles kínálattal várják a közönséget. A programsorozatban több mint 40 produkció kap helyet, köztük négy új saját bemutató, három színházi és két zenei fesztivál.

Az évad a Barcelona Flamenco Ballet Carmen produkciójával kezdődik, és a Nemzeti Színház István király előadásával zárul. A kínálatban szerepel az Örkény Színház Isten című előadása, a Szolnoki Szigligeti Színház A fösvénye, a debreceni Úrhatnám polgár, valamint a sepsiszentgyörgyi Iráni konferencia.

Új bemutatók a várszínházban

Az Ártatlanok című felolvasó-színházi bemutató a Kner család életét mutatja be a II. világháború idején. A szöveganyagot Erdész Ádám történész-levéltáros, Szil Ágnes író és Elek Tibor dramaturg állította össze, a rendező Hegedűs D. Géza.

A Pénelopeia Margaret Atwood mítoszadaptációját Balázs Zoltán rendezi, míg az Erkel és a felkelés című dalos bohóság Győrei Zsolt és Schlachtovszky Csaba szerzőpáros munkája, Zakariás Zalán rendezésében.

A Bohóc kerestetik című előadás Matei Visniec darabján alapul, Béres László rendezésében, ahol három idős erdélyi színész, Györffy András, Kárp György és Szélyes Ferenc alakítják a bohócokat.

Erdélyi színházak és világirodalmi klasszikusok Gyulán

Az Erdélyi Hét fesztiválon a székelyudvarhelyi, nagyváradi, temesvári és marosvásárhelyi színházak előadásait tekinthetik meg a látogatók. A Világirodalmi Klasszikusok Fesztiválján Shakespeare, Moliére és Goldoni művei kerülnek színre, többek között Mucsi Zoltánnal a A fösvény főszerepében.

Örkény István Napok és a záró előadások

Az Örkény István Napok során a Macskajáték, a Tóték és a Kulcskeresők című darabokat láthatja a közönség, Udvaros Dorottyával, Rékasi Károllyal és Nagyváradi Erzsébettel a főszerepekben. Mácsai Pál Azt meséld el, Pista című estje Örkény novellisztikáját idézi meg.