Dr. Csókay András gyilkos fertőzést kapott Nigériában, az ima segített

Dr. Csókay András idegsebész, aki évek óta jár Afrikába, hogy segítsen a helyi betegeken, egy gyilkos fertőzést kapott a legutóbbi nigériai misszióján. Az orvos szerint az ima segített nekik legyőzni a betegséget.

Dr. Csókay András idegsebész, aki már 2016 óta rendszeresen látogatja Afrikát, nemrég tért haza egy újabb misszióról Nigériából. Az orvos a fekete kontinens nehézségei ellenére is a csodák földjének nevezi azt, és vallásos meggyőződése szerint minden útjukon Jézus a vezetőjük, aki számtalan kisebb-nagyobb csodával segíti őket.

Csókay doktor és csapata nemrég egy fertőzésen esett át, amelyet az ima erejével sikerült leküzdeniük komolyabb baj és szövődmény nélkül. Az orvos szerint ez is egyfajta csoda volt.

A tragikus családi események után, amikor kisfia elvesztése miatt feleségével Medjugorjéba utaztak, egy nigériai katolikus pap szólította meg őket, ami az idegsebészet missziók szervezéséhez vezetett. Azóta számos kórházat látogattak meg Nigériában, ahol gyakran szörnyű körülményekkel és veszélyekkel kellett szembenézniük. Egy alkalommal például az atya 500 rózsafüzért osztott szét az agresszív útonállóknak, akik ezután elengedték őket.

Dr. Csókay elmondása szerint Nigériában az idegsebészek száma arányaiban jóval kevesebb, mint Magyarországon, ezért minden egyes misszió során csodákkal találkoznak. Az orvos egyik utolsó missziójára magával vitte lányát is, aki ötödéves orvostanhallgató, és őt is annyira megérintették az ottani tapasztalatok, hogy elhatározta, visszatér Afrikába.

A missziók során rengeteg beteggel találkoznak, akiknek az orvosok agydaganatokat és gerincbajokat operálnak, és akiknek a misszió nélkül nem lenne esélyük a gyógyulásra. Dr. Csókay hangsúlyozza, hogy ezeket a missziókat nem ő vezeti, hanem Krisztus és a Szűzanya.

A professzor beszámolt arról is, hogy Afrikában az emberek vallásossága mély és megrendítő, annak ellenére, hogy gyakran szörnyű körülmények között élnek. Az emberrablások és az erőszakos cselekedetek ellenére sem veszítik el hitüket a Szűzanyában.

68 éves korában is aktívan gyógyító Csókay doktor, amikor éppen nem Afrikában segít, a salgótarjáni és a balassagyarmati kórházakban dolgozik. Az orvos szerint még bőven van benne életerő és életöröm, és amíg a Jóisten akarja, addig folytatja a munkát.